Comentandu-le, Niculae Done, directorul Departamentului de Doctrina Fiscala al companiei KPMG, arata ca, in principiu, aceste reglementari largesc baza de impozitare taxabila si relaxeaza usor fiscalitatea.
Specialistii estimeaza o reducere a cotei marginale maxime de impozit la 35%-38%, la ora actuala acestea situandu-se intre 18% si 40%.
a) Largirea sferei de aplicare a impozitului pe venit:
1. Veniturile din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii, precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole se vor impozita cu o cota de 15% aplicata asupra venitului net. Impozitul este final si nu se cumuleaza cu alte venituri in vederea impunerii.
2. Veniturile din valorificarea de bunuri in regim de consignatie, altele decat cele din patrimoniul personal al contribuabilului, cu exceptia contribuabililor care desfasoara asemenea activitati in mod independent. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut incasat si se retine la sursa de catre platitorii acestor venituri.
3. Veniturile obtinute ca urmare a desfasurarii unor activitati in baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial.
Impozitul se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut incasat si se retine la sursa de catre platitorul acestor venituri.
b) Scutirea de impozit a unor venituri
Incepand cu 1 ianuarie 2002 se scutesc la plata impozitului pe venit urmatoarele categorii de venituri:
1. veniturile nete in valuta acordate personalului trimis in misiune permanenta in strainatate;
2. premiile obtinute de sportivii medaliati la campionatele mondiale, europene si la jocurile olimpice;
3. veniturile din dobanzi aferente obligatiunilor municipale, precum si ale entitatilor emitatoare de obligatiuni care vizeaza constructia de locuinte;
4. veniturile realizate de oficialii organismelor internationale realizate in cadrul acestora ca urmare a activitatii desfasurate in Romania.
Nu se impoziteaza, de asemenea:
1. indemnizatiile de instalare ce se acorda o singura data, la incadrarea intr-o unitate situata intr-o alta localitate decat cea de domiciliu, in primul an de activitate dupa absolvirea studiilor, in limita unui salariu de baza la angajare;
2. indemnizatiile de instalare si de mutare acordate, potrivit legilor speciale, personalului din institutiile publice si celor care isi stabilesc domiciliul in localitati din zone defavorizate (stabilite potrivit legii), in care isi au locul de munca;
3. sumele incasate din asigurari cu titlu de sume asigurate, precum si excedentul rezultat din fructificarea rezervelor constituite din primele platite de asigurati;
4. veniturile sub forma darurilor acordate copiilor minori ai angajatilor cu ocazia zilei de 1 iunie si a sarbatorilor de sfarsit de an, precum si a angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in limita a 1.000.000 lei pentru fiecare persoana si eveniment;
5. sumele primite de salariati cu titlu de diurna acordate pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara sau in strainatate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, cu exceptia celor acordate de persoane juridice fara scop lucrativ, peste limitele legale stabilite pentru institutiile publice;
c) Majorarea nivelului unor venituri scutite
Nivelul veniturilor din pensii scutite de impozit pe venit a fost majorat la suma de 5.000.000 lei de la suma de 2.479.000 lei, cat este la nivelul semestrului II/2001.
d) Majorarea nivelului deducerilor fiscale de care poate beneficia contribuabilul
Deducerile fiscale personale suplimentare de care beneficiaza contribuabilii care au in intretinere copii si/sau alti membrii de familie au fost majorate de la 0,35, pentru primii doi copii, si, respectiv, 0,20 pentru ceilalti copii sau membrii de familie aflati in intretinere, la 0,5, atat pentru copiii, cat si membrii de familie aflati in intretinere. Aceste cote sunt aplicabile asupra deducerii persoanele de baza, care la nivelul semestrului II/2001 este de 1.273.000 lei pe luna.
Deducerea personala de baza si deducerile personale suplimentare nu vor putea fi mai mari de 3 ori deducerea personala de baza.
Si aceasta limita a fost majorata de la 2,5 la de 3 ori deducerea personala de baza.
e) Introducerea in procedura de globalizare a unor venituri pentru care impozitul calculat, in 2001 este definitiv, fara a se cumula cu celelalte categorii de venituri in vederea impunerii;
Incepand cu 1 ianuarie 2002, veniturile din inchirieri de constructii, inclusiv, locuinte, se vor vor cumula in vederea impozitarii cu veniturile din activitati comerciale, din profesii liberale, din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala, cu veniturile de natura salariilor si alte venituri din cedarea folosintei bunurilor.
Veniturile din inchirieri care se iau in calcul la determinarea impozitului anual pe venit, sunt cele calculate pe baza chiriei, indiferent daca chiria a fost incasata sau nu, la care se adauga cheltuielile ce cad in sarcina proprietarului dar sunt suportate de chirias, din care se deduce o cota de cheltuieli de 50% aplicata la valoarea venitului brut.