Daca pana nu demult filozofia producatorilor era sa fie furnizorii exclusivi ai infrastructurii IT folosite de un client, acum incep sa dea dovada de mult mai multa flexibilitate.
Hewlett-Packard este producatorul care a lansat solutii hardware si software care le permit clientilor-companii dotate cu tehnologii eterogene (folosind diverse standarde) sa-si foloseasca resursele fara probleme de compatibilitate.
Acest concept denumit „infrastructura adaptiva” este menit sa aduca economii importante companiilor din Europa de Vest si SUA, acolo unde problema reducerii costurilor este de mare actualitate. Solutiile de infrastructura adaptiva vor fi promovate si pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est. In aceasta zona, cheltuielile IT sunt in crestere, spre deosebire de pietele occidentale, unde tendinta este de stagnare. Motoarele cresterii cheltuielilor IT in Est sunt dezvoltarea industriilor de telecomunicatii si de servicii financiar-bancare, proiectele guvernamentale de digitalizare a administratiei, precum si marile privatizari.
Pe langa continuitatea in afaceri, avantajul unei infrastructuri flexibile consta in posibilitatea de a dezvolta „parcul” IT al companiei, o data cu cresterea afacerii. Practic, upgrade-urile se pot face pe parcurs, fara sa fie necesara schimbarea totala a infrastructurii.
Un exemplu de infrastructura adaptiva il reprezinta portofoliul larg de servere HP bazate pe Itanium 2, care permit functionalitatea mai multor sisteme de operare, necesara pentru a face fata diverselor sarcini de lucru ale centrelor de date din intreprinderile actuale. Serverele suporta medii de lucru cu sisteme de operare Microsoft Windows, Linux si HP-UX.
Noua Platforma de Administrare Adaptiva ajuta clientii sa foloseasca mai eficient resursele infrastructurilor eterogene din companiile lor, permitandu-le sa obtina castiguri semnificative in productivitate si sa economiseasca bani cu bunurile pe care deja le detin. Studii de caz au demonstrat ca se pot obtine economii de 50%.
„Din noua strategie HP vor avea de castigat si concurentii nostri traditionali, cel mai important fiind IBM”, a declarat Rudy Kozak, director pentru Europa Centrala si de Est al diviziei de solutii enterprise din cadrul HP. „In tari ca Romania, o concurenta puternica vine din partea integratorilor locali, care practica preturi mai mici. Cred ca in Romania 50% din piata solutiilor pentru corporatii este detinuta de integratorii locali”, a mai declarat Kozak, in cadrul unei conferinte organizate la Graz, in Austria.
In realitate, economiile de circa 10-15% facute de clienti prin alegerea producatorilor locali sunt nesemnificative, deoarece costul de achizitie a tehnologiei reprezinta doar 20% din costurile totale de detinere a unui computer cu o durata medie de viata de patru ani. Cu alte cuvinte, 80% din costuri reprezinta partea de servicii, mentenanta, upgrade sau software. Aceasta este zona in care producatorii propun realizarea unor economii semnificative.
Pentru Romania, directorul regional al HP estimeaza in 2003 o cifra de afaceri de peste 90 milioane de dolari, ceea ce reprezinta o crestere de 20% fata de anul trecut.