‘Având în vedere volatilitatea mediului economic local şi internaţional, această reconfirmare reprezintă aprecierea profesionalismului şi seriozităţii băncii, care a obţinut în anul 2012 un profit de 320,43 milioane lei, cu 40% mai mare, comparativ cu 2011’, se arată în comunicat.

Factorii determinanţi pentru acest rating se referă la baza puternică a depozitelor BT, la rofitabilitatea în creştere a băncii, dar şi la ponderea scăzută a creditelor în valută. De asemenea, a fost luată în considerare acoperirea rezonabilă a creditelor cu provizioane contabile, în proporţie de 67,8%, la sfârşitul anului 2012, respectiv acoperirea integrală cu provizioane a creditelor cu restanţe de peste 90 de zile.

Referitor la profilul de risc al Băncii Transilvania şi acoperirea cu provizioane, conform Fitch Ratings, BT are o capitalizare adecvată, cota capitalului de bază Fitch fiind de 14,4%, la finalul anului 2012. De asemenea, Fitch consideră că generarea internă de capital, în cazul băncii, este solidă.

Ratingul de sprijin al Băncii Transilvania ‘3’ şi plafonul pentru ratingul de sprijin de ‘BB-‘ reflectă, în opinia agenţiei de rating Fitch, importanţa BT în sistemul bancar din România, aceasta fiind cea mai mare bancă privată fără acţionar majoritar.

Banca Transilvania are prevăzut pentru 2013 un profit brut de 388 milioane lei, veniturile totale fiind estimate la 1,679 miliarde lei, iar cheltuielile la 846 milioane lei, potrivit raportului remis Bursei de Valori Bucureşti.

Acţionarii BT au aprobat în martie bugetul de venituri şi cheltuieli al băncii pentru anul în curs, care prevede şi constituirea unor provizioane de 445 milioane lei.

Bugetul de investiţii pentru 2013 este de 64,3 milioane lei, din care 13,65 milioane lei sucursale şi clădiri, 40,95 milioane lei investiţii IT şi carduri, 54,6 milioane lei investiţii BT şi 9,7 milioane lei investiţii în subsidiare.

Anul trecut, Banca Transilvania a obţinut, conform rezultatelor financiare consolidate, un profit net de 346,46 milioane lei. AGERPRES