In ceea ce priveste Petrom, pentru mentinerea societatii in actuala structura s-au batut sindicatele, care au amenintat cu blocarea activitatii economice in cazul in care SNP va fi sparta in mai multe societati. Dar acordurile incheiate de autoritati cu FMI si Banca Mondiala au avut prioritate. „Au existat mai multe oferte de la firme de consultanta pentru a gasi investitori care sa preia aceste servicii”, sustine Gheorghe supeala, directorul Departamentului Strategie si Planificare Investitii din cadrul SNP Petrom. Intretinerea, interventiile si reparatiile la sonde reprezinta o afacere de peste 100 milioane de dolari anual. Multi investitori tanjesc dupa un astfel de contract, cu un rulaj lunar de opt-zece milioane de dolari. Prin programele de restructurare aplicate in SNP, numarul salariatilor Petroserv a scazut cu 7.500, de la 20.500 salariati la 13.000. In paralel, costurile pentru intretinerea si repararea sondelor au scazut, de la 15 USD/tona de titei echivalent la 9,8 USD.

Patronii – salariati la partenerul de afaceri

Incepand cu 1999, au existat mai multe tentative de a separa activitatea de intretinere si reparatii pentru sonde de restul activitatii Petrom. Toate incercarile s-au incurcat in legislatie. In toamna anului 2001, salariatii Sucursalei Petroserv Bucuresti au subscris pentru infiintarea companiei Petrom Service SA. Ideea infiintarii acestei companii a pornit din interiorul SNP. Din cei 13.000 de salariati Petroserv, 8.500 au contribuit cu sume intre 100.000 si 50 de milioane lei, astfel ca nimeni sa nu preia controlul companiei. Societatea nou infiintata este de tip inchis, timp de trei ani nu este posibila vanzarea actiunilor.
In paralel, s-a infiintat PAS Petroserv, avandu-l ca presedinte pe liderul de sindicat din SNP Petrom, Liviu Luca. La constituirea societatii Petrom Service, PAS a participat cu 50% din capitalul social, in valoare totala de 37,5 miliarde lei. Directorul general al societatii Petrom Service, Ioan Simion, sustine ca infiintarea acestei companii nu a afectat cu nimic capitalul social al SNP Petrom. „Noi am transferat forta de munca de la compania de stat la o firma privata. Apoi am incheiat cu SNP un contract de asociere in participatiune, prin care noi ne obligam sa achitam amortismentele pentru sculele si utilajele folosite, iar SNP are dreptul la 12,5% din profitul obtinut de noi prin folosirea acestor utilaje”, precizeaza Ioan Simion. Directorul societatii Petrom Service sustine ca aproximativ 25 % din veniturile firmei provin din alte lucrari de investitii realizate de SNP in colaborare cu firma nou infiintata.
Petrom Service a mai incheiat, in luna martie, contracte cu doua firme din Kazahstan, in valoare de 9,5 milioane de dolari. Contractele au in vedere executarea unui parc de separare pentru titei si gaze la 100 de kilometri de Marea Caspica. Cea mai mare parte a lucrarilor este realizata la Moreni, unde se executa o parte din utilaje.
Ioan Simion considera ca reactiile negative venite din partea organismelor financiare internationale nu sunt justificate. „Noi nu am transferat nici un activ de la SNP. Am preluat forta de munca si prestam servicii mai ieftine decat erau costurile inregistrate de compania nationala.”

Conducerea SNP prefera acest partener

Oficialii Societatii Nationale a Petrolului – Petrom – considera ca aceasta colaborare reduce costurile companiei. „Nu ne permitem riscul ca aceste servicii, odata externalizate, sa nu functioneze cateva ore. Serviciul de intretinere a sondelor este vital pentru SNP, si tocmai de aceea nu inteleg de ce este mai corect ca aceasta activitate sa fie preluata de doi-trei oameni si este incorect ca au preluat-o 72.000 de salariati”, afirma Gheorghe supeala. Directorul de strategie din SNP sustine ca trei ore de nefunctionare a serviciilor catre Petrom provoaca o pierdere de aproximativ 0,5 milioane de dolari. „Am gasit destul de greu solutia pentru a transfera aceste servicii catre o firma privata. Pentru a convinge oamenii sa subscrie aveam nevoie de un lider in adevaratul sens al cuvantului. Asa a ajuns Liviu Luca presedintele PAS-ului si a fost posibila infiintarea Petrom Service”, apreciaza supeala.
Directorul de strategie din SNP afirma ca pentru lucrarile de investitii Petrom va organiza licitatii la care poate participa si firma Petrom Service. El considera ca in timp vor intra pe piata si alte companii care sa presteze servicii de intretinere pentru SNP si ca aceasta concurenta va fi benefica pentru viitorul proprietar al Petrom.    

SNP versus Banca Mondiala
Banca Mondiala si Fondul Monetar International sunt nemultumite de modul in care autoritatile au inteles sa faca reduceri de personal. In cazul SNP Petrom, transferul activitatilor desfasurate de fostele filiale Petroserv catre o companie privata – Petrom Service SA – este interpretata ca o incalcare a intelegerilor cu institutiile financiare. De partea cealalta, autoritatile romane sustin ca este vorba doar despre o neintelegere a modului in care a fost transferata activitatea din sectorul de stat in cel privat. Teoretic, a fost realizata o privatizare a unui serviciu fara ca statul roman sa incaseze vreun ban din aceasta privatizare. Practic, Petrom Service SA a preluat forta de munca din Petroserv fara nici un activ, ceea ce inseamna ca nu s-a realizat o externalizare a serviciului.
SNP Petrom a ramas cu mijloacele fixe, iar Petrom Service cu forta de munca. Intr-o prima etapa, nici SNP nu se poate dispensa de serviciile Petrom Service, nici actionarii companiei private nu pot conditiona prevederile contractuale.