După o lună în care ritmul a fost o idee mai lent, Finanțele reiau îndatorarea galopantă a statului și revin în septembrie la un plan de aproximativ 5 miliarde de lei privind împrumuturile.

Astfel, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 1,4 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de titluri de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Sesiuni suplimentare de oferte necompetitive

Finanţele au atras 1,026 miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 59 de luni, la un randament mediu de 3,29%, şi 400 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont pe 12 luni, la un randament de 2,60%.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 120 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna septembrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,54 de miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,6 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 540 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Destinația sumelor împrumutate

Suma, cu 1,1 miliarde de lei mai mare faţă de cea programată în august, va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Între timp, creditul guvernamental a crescut în luna iulie 2020 cu 29,5% faţă de iulie 2019, soldul total ajungând la 133,5 miliarde lei, arată datele publicate de BNR.

În termeni reali, creşterea an la an a fost de 26%.

Creditul guvernamental include creditul acordat administraţiilor publice (administraţia centrală, administraţiile locale, administraţiile sistemelor de asigurări sociale) în sumă de 10,49 miliarde lei, precum şi titlurile de natura datoriei emise de aceste sectoare instituţionale în sumă de 123 miliarde lei.

La finele anului trecut, soldul creditului guvernamental se ridica la 116 miliarde lei, în creştere cu 10% faţă de decembrie 2018 (5,9 % în termeni reali).

Ludovic Orban a fost desemnat premier în octombrie 2019, moment în care soldul se situa la 109 milioane lei.

Foto: INQUAM