Fenomenul mult mai grav decât COVID: Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat marți seara, la Digi 24, efectele nefaste pe care pandemia de coronavirus le are asupra copiilor.

Potrivit medicului au existat cazuri în care copiii au suferit stări de rău sau de leșin, deși erau perfect sănătoși. Mihai Craiu subliniază că aceste stări au fost doar manifestări ale traumelor psihice care ies la suprafață.

„Am văzut o mulțime de manifestări, de la leșin, ticuri, nevroze, importate fie de la bunicii cu care stau mult timp, fie de la lipsa socializării, fie pur și simplu de la excesul de ecrane.

Pentru că trebuie să ne gândim și pe termen mediu: copiii care interacționează numai cu un device digital – și când nu le place ceva schimbă – au alt antrenament emoțional decât când au peer review, când trebuie să convingă alt copil.

Deci pur și simplu le facem rău copiilor noștri expunându-i unui mediu steril de conflicte, de emoții pozitive, de tot ce se întâmplă în mod normal la școală sau la grădiniță”, a declarat Mihai Craiu marți seară.

Fenomenul mult mai grav decât COVID: Adolescenții sunt și ei afectați

În plus, medicul a declarat că studiile arată că o parte din adolescenți încep să aibă idei suicidale.

„Această lipsă de mișcare și de interacțiune, toată această gimnastică emoțională pe care trebuie s-o avem când ne întâlnim cu mai mulți, pe care trebuie să-i convingem de ceva – să ne dea jucăriile lor, sau lucrurile lor, sau să facem ceva împreună – a dus la o aplatizare a rezonanței afective și au venit toate emoțiile negative, fie ale părinților care lucrau de acasă și le spuneau taci din gură, stai cuminte, n-am timp de tine acum, toate aceste chestii, chiar dacă nu au fost spuse… lipsa zâmbetului părintelui, chinuiala bunicului, toate astea s-au translatat afectiv la copil și nu e bine”, a mai afirmat Mihai Craiu.

Fenomenul mult mai grav decât COVID: Manifestările provocate de stările negative ale copiilor

Meiducl pediatru, Mihai Craiu, a mai enumerat, la Digi 24, o serie de manifestări provocate de stările negative ale copiilor.

„O serie întreagă de suferințe care nu au niciun substrat la analize – și am făcut electrocardiograme, măsurători de tensiune și glicemii – și nu au nicio boală a corpului, dedesubt.

Este numai o traumă emoțională și ceea ce este mai trist este că adolescenții – cel puțin cei care au în față examene și momente dificile – aceștia au dezvoltat într-o proporție îngrijorătoare, spune un studiu din Pediatrics, idei suicidale.

Chiar trebuie să ne gândim că lipsa unor interacțiuni normale, omenești, are un decont”, a mai precizat medicul Mihai Craiu.

Sursă foto: Pexels.com