Se anunţă vremuri grele pentru românii care locuiesc într-unul dintre cele mai mari oraşe ale ţării!

Preţul gigacaloriei pentru populaţie se dublează de la 1 ianuarie în Timişoara

Joi, 23 decembrie, Consiliul Local Timişoara a aprobat dublarea preţului gigacaloriei pentru populaţie. Ultima majorare a avut loc în urmă cu 12 ani, a reamintit primarul Dominic Fritz.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022, preţul gigacaloriei pentru timişoreni va fi de 416,25 lei/MWh, faţă de 207,27 lei, cât este în momentul de faţă. Primăria Timişoarei va acorda o subvenţie de 435 de lei, tariful real de termoficare din municipiu fiind de 851 de lei.

“Astăzi, Consiliul Local a luat o decizie grea: a stabilit preţul local al energiei termice facturată populaţiei de către Colterm, la 416,24 lei/MWh, începând cu data de 01.01.2022. Ultima majorare al acestui preţ a fost acum 12 ani, în 2009.

Tariful real de termoficare este de 851 de lei/MWh, din care bugetul local suportă mai bine de jumătate, adică 435 de lei/MWh, iar restul de 416 lei plăteşte populaţia”, a declarat, joi, primarul Dominic Fritz, la finalul votului din Consiliul Local.

Dominic Fritz dă vina pe zeci de ani de management dezastruos, dar şi pe explozia preţului la gaze

Edilul a criticat dur, cu această ocazie, problemele de la nivelul societăţii de termoficare Colterm, care, în 2021, a primit aproape 200 milioane de lei de la bugetul local, însă a continuat să iasă pe minus, transmite News.ro.

“Colterm a primit, în 2021, o sumă record de aproape 180 de milioane de lei, din bugetul local. Cu toate acestea, compania a continuat să meargă în pierdere, prin vânzarea energiei termice sub preţul de producţie. Acesta este rezultatul a zeci de ani de management dezastruos, cumulat cu o explozie a preţului gazului la nivel internaţional.

Asta este factura pentru populismul anilor anteriori, când preţul energiei termice facturate timişorenilor a fost ţinut artificial jos, în detrimentul investiţiilor în retehnologizare şi eficientizare”, a mai precizat primarul Timişoarei.

“Cel mai mare program de înlocuire de reţele primare şi secundare din ultimii 40 de ani”

Dominic Fritz a mai vorbit şi despre proiectele de la nivelul Primăriei ce vizează sistemul de termoficare din oraş.

“Ştim că suma de 416 lei MWh pentru cei racordaţi la sistemul centralizat este mare, însă ea reprezintă mai puţin de jumătate din costul real de producţie.

Administraţia pe care o conduc crede cu tărie într-un sistem de termoficare modern şi vom continua investiţiile pentru transformarea acestuia în ceea ce el trebuia să fie demult. De aceea derulăm cel mai mare program de înlocuire de reţele primare şi secundare din ultimii 40 de ani.

Vom continua să accesăm fonduri nerambursabile astfel încât sistemul de termoficare din Timişoara să se transforme dintr-o gaură neagră într-unul rentabil. Chiar dacă drumul va fi lung şi greu, ştim ca este posibil, aşa cum ne-au dovedit şi alte oraşe din România”, a spus, joi, primarul Dominic Fritz.