Potrivit societăţii ZAO Rusagrotrans, care transportă cereale pe calea ferată, Rusia va vinde peste hotare în luna martie 2014 o cantitate de grâu mai mică cu 65% decât cea din luna martie 2013. În luna februarie, când au intrat în vigoare barierele vamale, exporturile de grâu ale Rusiei au scăzut cu 45%.

Declinul reprezintă o lovitură pentru Rusia, care anul trecut a vândut peste hotare mai mult grâu decât orice alte ţară din lume, exceptând SUA, Canada şi Franţa. Directorul adjunct de la Rusagrotrans, Igor Pavensky, a avertizat că mulţi cumpărători de cereale s-au reorientat spre furnizori europeni pe măsură ce deprecierea monedei euro a ieftinit aceste achiziţii. 'Locul nostru pe piaţă a fost în mare parte luat. Livrările din Europa sunt la un nivel record', a declarat Igor Pavensky. Potrivit acestuia, în cursul acestei luni Rusia va exporta 450.000 de tone de grâu, comparativ cu 1,3 milioane tone în luna martie a anului trecut.

În timp ce exporturile de grâu ale Rusiei sunt în scădere, cumpărătorii s-au îndreptat spre ţări precum Germania, Franţa şi România.

Potrivit datelor oficiale, în perioada care a trecut de la 1 iulie 2014 şi până în prezent, Uniunea Europeană a eliberat licenţe de export pentru 23,7 milioane tone de grâu, ceea ce înseamnă că livrările pe ansamblul acestui an ar putea atinge un nivel record.

Taxa pe exporturile de grâu, care a fost impusă de Rusia la 1 februarie 2015 şi expiră în luna iulie, este fixată la 15% din preţul vamal plus 7,5 euro, dar nu poate fi mai mică de 35 de euro pe tonă. Taxa a avut succes în reducerea preţurilor la grâu pe piaţa din Rusia. Ca urmare a reducerii cererilor exportatorilor, preţurile la producător au scăzut cu 20% în ultimele trei luni până la 9.600 de ruble (168 de dolari) pe tonă în prezent.

AGERPRES