În schimb, exporturile Chinei au înregistrat un declin surprinzător, cu 15,2%, cel mai scăzut nivel din ultimele 13 luni. Totuşi, analiştii apreciază că datele publicate vineri arată că avansul modest al activităţii economice din trimestrul patru din 2012 s-a extins în 2013.

‘Suntem impresionaţi de capacitatea Chinei de a-şi spori atât de mult exporturile, în ciuda mediului economic dificil. Datele sunt pozitive pentru încrederea investitorilor’, a declarat Dariusz Kowalczyk, economist la Credit Agricole CIB în Hong Kong.

Luna trecută, exporturile au crescut cu 21,8%, comparativ cu februarie 2011. Exporturile către SUA au fost cele mai solide din ultimul an, iar cele către Uniunea Europeană au fost cele mai ridicate din ultimele 18 luni. Ministrul comerţului din China, Chen Deming, a declarat vineri că este încrezător că exporturile ţării se vor îmbunătăţi anul acesta. ‘Sunt optimist că în 2013 creşterea comerţului va depăşi nivelul de 6,2% înregistrat anul trecut’, a declarat oficialul chinez.

În strategia economică pe 2013 prezentată recent de premierul Wen Jiabao, obiectivul de creştere economică a fost fixat la 7,5%, un nivel pe care China abia a reuşit să-l atingă în 2012, când ritmul de creştere a coborât la 7,8%, cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani. De asemenea, deficitul fiscal preconizat pentru acest an este de 1.200 miliarde yuani (192,8 miliarde de dolari), sau 2,0% din PIB, în creştere faţă de deficitul de 850 miliarde de yuani sau 1,6% din PIB anul trecut. Ţinta de inflaţie pentru acest an a fost stabilită la 3,5% cu 0,5 puncte procentuale mai mică decât ţinta de inflaţie fixată pentru 2012.

Deşi este a doua mare economie a lumii după trei decenii de creştere spectaculoasă, China rămâne o ţară marcată de inegalităţi şi dependentă de investiţiile de stat. Aproximativ 13% din populaţia Chinei trăieşte cu mai puţin de 1,25 de dolari pe zi, în timp ce, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes, China are 122 de miliardari. Urbanizarea ar putea reduce dezechilibrele economice ale Chinei, punând-o pe o traiectorie în care creşterea bazată pe consum ar înlocui trei decenii de creştere bazată pe investiţii şi exporturi.