Omenirea întreagă îşi pune speranţa acum în vaccinare, ca soluţie de a scăpa de criza COVID-19. Un grup de experţi, reuniţi în cadrul conferinţei online Reuters Next, a pus punctul pe i şi a indicat lipsurile din acest moment.

Autorităţile sanitare au afirmat în mod repetat că, în momentul în care se va atinge o rată de imunizare suficient de mare, viaţa va putea începe să revină la normal. Se discută despre un procent de 70 sau 80%. Imunitatea de grup nu va putea fi însă dobândită din acest an, atrag atenţia experţii.

Imunitate de grup după vaccinare cât mai curând: care sunt piedicile majore?

Campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 nu vor asigura o imunitate de grup la nivel mondial în faţa pandemiei în acest an, au declarat mai mulţi experţi din domeniul sănătăţii, luni. Care sunt motivele? Accesul limitat la vaccinuri pentru ţările sărace, probleme de încredere în rândul comunităţilor şi potenţiala apariţie a unor mutaţii ale virusului, transmite Reuters.

Dale Fisher, preşedintele Reţelei de alerte şi reacţii privind focarele epidemiologice din cadrul OMS: „Nu vom reveni la normal prea repede”. Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei online Reuters Next.

„Ştim că trebuie să dobândim imunitate de grup şi că avem nevoie de acest lucru în majoritatea ţărilor, dar nu vom vedea aşa ceva în 2021. Ar putea să existe anumite ţări care ar putea să o dobândească, dar, chiar şi atunci, nu se va reveni la normalitate, mai ales în ceea ce priveşte controalele la frontieră”, a mai spus Dale Fisher.

Doar vaccinarea nu va rezolva situaţia

Acesta ar fi scenariul cel mai optimist, bazat pe informaţiile existente despre campaniile de vaccinare, a precizat el. Imunitatea de grup se referă la situaţia în care un număr suficient de mare de oameni dintr-o populaţie dobândesc imunitate la o infecţie, împiedicând astfel într-o manieră eficientă răspândirea bolii.

Pandu Riono, epidemiolog la University of Indonesia, a spus că există o dependenţa periculoasă de vaccinurile viitoare manifestată de anumite guverne. Acest fapt înseamnă că imunitatea de grup nu va putea fi atinsă în viitorul apropiat.

„Guvernul indonezian crede că vaccinul este cea mai bună soluţie pentru a controla pandemia, dar membrii săi uită că monitorizarea populaţiei, testarea, comunicarea, educarea publicului pentru a adopta comportamente cu risc scăzut de infectare sunt de asemenea importante, deoarece vaccinul în sine are nevoie de timp pentru a fi administrat celor mai mulţi oameni care au nevoie de el”, a declarat Pandu Riono la aceeaşi conferinţă.

Obţinerea vaccinurilor poate fi o provocare pentru ţările mai sărace

Ţările bogate se află în fruntea listelor de aşteptare în ceea ce priveşte livrările de vaccinuri, fapt care a determinat OMS să avertizeze că există „o problemă clară” şi că ţările cu venituri mici şi mijlocii nu au primit deocamdată astfel de livrări.

Irma Hidayana, cofondatoarea LaporCOVID-19, o iniţiativă independentă specializată în date despre noul coronavirus, cu sediul în Indonezia, afirmă că încrederea publicului în vaccinuri ar putea avea un impact asupra campaniilor de vaccinare. Potrivit lui Dale Fisher, capacitatea acestui virus de a suferi mutaţii viitoare este în continuare necunoscută, la fel ca un posibil efect de amplificare a mutaţiilor din cauza vaccinurilor.

„Situaţia nu poate decât să se îmbunătăţească”

Guvernatorul Băncii de Stat din Pakistan, Reza Baqir, a recunoscut că demararea campaniei de vaccinare în ţara lui reprezintă „o provocare logistică”.

Pakistan, o ţară cu 220 de milioane de locuitori, a ordonat până acum doar 1,2 milioane de doze de vaccin de la producătorul chinez Sinopharm. Totuşi, el spune că Pakistanul se află într-o situaţie mai bună decât în urmă cu un an, în pofida faptului că se confruntă cu cel de-al doilea val al pandemiei.

„Suntem pregătiţi pentru provocările care ar putea să vină. Ne aflăm deja la jumătatea pandemiei de COVID-19 fără niciun vaccin şi, după ce vaccinurile vor sosi, situaţia nu poate decât să se îmbunătăţească”, a declarat Reza Baqir la conferinţa Reuters Next.