Guvernul a decis reducerea substanțială a plafonului acordat programului Prima Casă pentru 2020. Astfel, în comparație cu valoarea Programului de anul trecut, când garanțiile acordate au ajuns la 2 miliarde lei, pentru anul acesta valoarea garanțiilor se ridică la 200 milioane lei.

În consecință, băncile pot acorda credite ipotecare în valoare de maxim 400 milioane lei, dat fiind că garanția statului reprezintă jumătate din valoarea unui credit.

Soartă crudă

Pentru a determina consecințele reducerii bugetului aplicată de guvernul liberal programului Prima Casă, Capital a luat legătura cu un specialist al pieței imobiliare, Liviu Ureche.

”Soarta programului Prima Casă va fi una foarte crudă, în 2020 și este o mare greșeală ce se întâmplă. Programul Prima Casă nu ar fi trebuit niciodată întrerupt și nici modificat, în sensul reducerii drastice de buget”, a declarat, în exclusivitate pentru Capital, Liviu Ureche, Certified International Property Specialist.

Mutarea băncilor

”Lucrurile stau foarte rău și se va vedea în piață o reducere foarte mare a cererii. Până la urmă, noi nu de cerere ducem lipsă, ci de putere de cumpărare, care a fost sprijinită în primul rând prin programul Prima Casă”, a adăugat consultantul imobiliar.

”Pe de altă parte, am aștepta și din partea băncilor un proces de reinventare, prin care să iasă pe piață cu niște produse – să spunem – similare programului Prima Casă.

Aici ar putea fi lovitura băncilor, dată pe retail. Asta cred eu că ar putea fi mutarea, în momentul ăsta: ca băncile să ia locul Statului în sensul ăsta. O zecime din bugetul de anul trecut reprezintă o finanțare foarte mică”, apreciază Liviu Ureche.

Prețurile apartamentelor

”Nu cred că prețurile caselor vor suferi fluctuații majore în 2020, pentru că prețurile nu sunt foarte mari – nu avem semnalele unei crize, unui boom sau ale unei bule imobiliare – suntem departe de prețurile din 2008.

Am putea înregistra mici scăderi ale prețurilor caselor sau poate chiar o stagnare a pieței”, a estimat specialistul imobiliar.

Destinat persoanelor cu venituri mici

Trebuie precizat că Guvernul urmărește acordarea unui credit doar persoanelor cu venituri mici, deoarece la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei.

Suma crește doar în cazul în care familia are unul sau mai mulți copii, astfel că la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu vor depăși valoarea de 7.000 lei.

Programul va păstra avansul minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței sau din valoarea costului de construire a locuinţei. În 2020, băncile vor putea acorda doar 2.100 de credite.