Ordinea mondială, la un pas de a fi rescrisă. Jurnalistul Ion Cristoiu: Occidentul devine tentat de dezvoltarea Chinei

În cadrul podcastului EVZ-Play, jurnalistul a precizat că noua criză climatică deschide o larg o poartă Chinei pentru supremația mondială. Potrivit lui Ion Cristoiu, țara autocrată poate reprezenta un model prin spiritul asiatic al colectivității pliată pe o explozie a prosperității.

„Occidentul devine tot mai tentat de varianta de dezvoltare a Chinei. Până la amploarea luată de China se spunea că omenirea nu poate progresa fără concurență, iar concurența implică democrație. Iată că China a dovedit, în condițiile Asiei, că poți să ai dezvoltare uriașă fiind regim de autoritate. Regim care pune interesele colectivității înaintea drepturilor omului. A apărut (n.r. – odată cu pandemia) o teorie ticăloasă: dreptul la viață înăbușă celelalte drepturi. Nu e adevărat, și sclavii trăiau”, a explicat Ion Cristoiu în studioul EVZ.

Economia Chinei va fi cea mai mare economie din lume

Mai mulți experți financiari internaționale au anunțat că economia Chinei va ajunge pe primul loc în lume, depășind chiar și economia Statelor Unite ale Americii – în 2020 SUA conduceau topul PIB-ului nominal cu 20,81 trilioane de dolari, în timp ce, la acea vreme, China avea 14,86 trilioane de dolari.

Experții spun că acest eveniment important se va întâmpla în jurul anului 2030, mult mai devreme decât s-a estimat anul trecut.

De asemenea, țara condusă de Xi Jinping a depășit Statele Unite ale Americii și în clasamentul parității puterii de cumpărare, o metodă care măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o monedă de circulație internaționată, de regulă în dolari. Aici, Beijingul avea, în 2020, 24,16 trilioane de dolari, în timp ce Washingtonul avea 20,81 trilioane de dolari.

Cu toate acestea, economia Chine are probleme

Economia Chinei traversează cea mai dificilă perioadă din ultimele patru decenii. Analiștii economici sunt îngrijorați de impactul pe care criza chinească l-ar putea avea la nivel mondial.

Producția economică a Chinei a crescut cu 4% în ultimul trimestru al lui 2021, dar a înregistrat o încetinire față de trimestrul precedent. De atfel, ritmul de creştere al economiei a încetinit în trimestrul patru al anului trecut.

Câțiva analiști economici susțin că Beijingul se confruntă cu cea mai dificilă perioadă de la reforma și deschiderea de acum 40 de ani, conform unei analize New York Times.

Economia Chinei a încetinit seminificativ în ultimele luni ale lui 2021 deoarece măsurile guvernamentale de limitare a speculațiilor imobiliare au afectat și alte sectoare economice. De asemenea, restricțiile împotriva COVID-19 au afectat și cheltuielile consumatorilor.

Luni, 17 ianuarie, Biroul Național de Statistică al Chinei a informat că producția economică din octombrie 2021 până în decembrie 2021 a fost cu doar 4% mai mare decât cea din 2020. Acest procent a reprezentat un nivel scăzut comparativ cu majorarea de 4,9% din trimestrul al treilea al lui 2021, înregistrată între iulie și septembrie.

Cererea mondială de electronice de larg consum, mobilier și alte bunuri materiale pentru casă a făcut ca exporturile să crească la un nivel record pentru China, împiedicând stagnarea dezvoltării economice. În 2021, producția economică chineză a fost cu 8,1% mai mare decât în ​​2020, au transmis oficialii partidului comunist de la Beijing, însă o mare parte din această creștere a avut loc doar în prima jumătate a lui 2021.