Rata şomajului s-a menţinut la 7,6% în Uniunea Europeană în octombrie şi a scăzut la 8,4% în zona euro, de la 8,5% luna precedentă, iar printre ţările cu cele mai scăzute rate ale şomajului se află şi România, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În rândul celor 27 de state membre ale UE, în octombrie cele mai ridicate rate ale şomajului s-au înregistrat în Spania (16,2%), Cipru (10,5%), Lituania (10,4%) şi Italia (9,8%), iar cele mai scăzute în Cehia (2,9%), Polonia (3,5%), Malta (3,9%), Olanda (4,3%), Germania (4,5%), Slovenia (4,9%), Belgia (5,1%) şi România (5,3%).

Rata șomajului este în scădere

Eurostat estimează că în zona euro aproximativ 13,825 milioane de persoane (din totalul populaţiei estimat la 330 de milioane) erau în şomaj în cursul lunii octombrie, cu 86.000 mai puţine decât în septembrie. Comparativ cu octombrie 2019, numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă a urcat cu 2,186 milioane în UE şi cu 1,692 milioane în zona euro. În octombrie, 3,115 milioane de tineri din UE nu erau angajaţi, din care 2,551 milioane erau în zona euro. În rândul femeilor din UE, rata şomajului era de 8% în octombrie, în scădere faţă de 8,1% luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor rata şomajului era de 7,2% în octombrie, stabilă faţă de septembrie.

Potrivit legii, indemnizaţia de şomaj reprezintă o compensaţie parţială a veniturilor, atât pentru persoanele care-și pierd locul de muncă, cât și pentru absolvenții instituţiilor de învăţământ care nu și-au putut găsi un loc de muncă. Pentru a primi ajutorul de șomaj în 2020, sunt necesare mai multe acte care vor fi depuse la ANOFM- Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Persoanele care vor să depună dosarul cu acte necesare pentru șomaj trebuie să știe că indemnizația nu poate fi cerută în cazul în care refuză un loc de muncă potrivit studiilor pe care le au sau refuză participarea la servicii de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.