“Singura măsură ce se poate lua este aceea de a interzice funcţionarea acestor magazine, după care trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a elimina comercializarea prin intermediul internetului”, a spus Luhan.
El a arătat că între statele membre UE România se află pe locul al patrulea în ceea ce priveşte consumul de etnobotanice, după Anglia, Germania şi Olanda.
“Este cunoscut faptul că efectele substanţelor etnobotanice asupra organismului sunt similare cu cele ale drogurilor, în unele cazuri fiind chiar mai severe. Aceste produse dau stări halucinogene, insomnii, euforie, iar în supradoze pot provoca chiar moartea consumatorului prin tahicardii cardiace şi aritmii”, se arată într-un comunicat de presă al  eurodeputatului.
În document se mai arată că Luhan a vorbit în faţa colegilor săi europarlamentari despre nocivitatea consumului de substanţe psihotrope şi psihoactive, care se situează de regulă în zona "gri" a legislaţiei, deşi au efecte mult mai grave decât drogurile cunoscute până acum.
“Aceste substanţe sunt întâlnite în mod frecvent în Europa în «magazinele de vise» şi sunt cunoscute sub numele de etnobotanice, un termen inventat pentru a da un aspect nevinovat traficului şi consumului de droguri”, a mai spus Luhan.
În România s-au înregistrat  într-un an peste 1.300 intoxicaţii severe
El a arătat că într-un singur an în România s-au înregistrat mai multe decese, precum şi 1.300 de intoxicaţii severe cu produse etnobotanice şi a menţionat că ţări precum Polonia, Suedia, Danemarca, Anglia, Germania au interzis un număr mare de substanţe identificate ca fiind psihotrope şi psihoactive.
“Substanţele comercializate, deşi nu fac parte din lista substanţelor interzise, sunt foarte greu de supus controlului, punând corpul medical în imposibilitatea de a oferi ajutor, deoarece combinaţiile chimice folosite au reacţii necunoscute”, a spus europarlamentarul român.
El a cerut Comisiei Europene să ia masuri urgente în ceea ce priveşte interzicerea imediată a comercializării substanţelor etnobotanice pe piaţa UE, menţionând că de cele mai multe ori consumatorii nu sunt conştienţi de efectele asupra sănătăţii lor.
În România, în februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Iniţiativa a fost motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce aveau în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, care erau considerate “droguri legale”.