Ceea ce am simţit cu toţii pe pielea noastră se confirmă acum şi în mod oficial! A fost cea mai caldă vară înregistrată în Europa în istorie.

Media temperaturilor din această vară din Europa a depăşit cu aproape 1 grad Celsius media din 1991-2020

Potrivit serviciului Copernicus al Uniunii Europene, bătrânul continent a avut parte, în acest an, de cea mai călduroasă vară înregistrată până în prezent. Temperaturile au depăşit uşor precedentele două cele mai ridicate valori consemnate în perioada iunie-august, transmite agenţia DPA.

Media temperaturii la suprafaţa solului din iunie-august s-a situat cu aproape 1 grad Celsius peste media din 1991-2020, devenind astfel cea mai călduroasă din acest set de date. În cele mai călduroase veri anterioare, din 2010 şi 2018, media temperaturii a fost cu 0,1 grade Celsius mai scăzută, indică specialiştii Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S).

Temperatura din perioada verii 2021 marchează cel mai recent punct de referinţă în cadrul unei tendinţe de încălzire la nivel global pe termen lung, în contextul în care emisiile de gaze cu efect de seră schimbă clima planetei.

August 2021 a fost cea de-a treia cea mai călduroasă lună înregistrată la nivel mondial

Înregistrările Copernicus datează din 1950, însă sunt supuse unor verificări încrucişate cu alte seturi de date care datează de la jumătatea secolului al XIX-lea.

La nivel global, luna august 2021 a fost, împreună cu august 2017, cea de-a treia cea mai călduroasă înregistrată, cu puţin peste 0,3 grade Celsius mai “fierbinte” decât media din 1991-2020, mai afirmă oamenii de ştiinţă din cadrul Copernicus.

Luna august a acestui an a fost aproape de media din 1991-2020 la nivel european, însă a prezentat condiţii contrastante pe întregul continent. Acestea au inclus temperaturi maxime record în ţările mediteraneene, valori mai ridicate decât media în est şi, în general, temperaturi sub medie în nord.

Marţi dimineaţă, reprezentanţii Climate Action Network, ce grupează aproximativ 1.500 de ONG-uri, inclusiv Greenpeace, WWF, Action Aid, Oxfam şi Amnesty International, au solicitat amânarea următoarei ediţii a Conferinţei ONU pentru climă (COP26), considerând că este „imposibilă” organizarea unei reuniuni „juste şi cuprinzătoare” la Glasgow, în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie, din cauza ratelor mici de vaccinare anti-COVID-19 din ţările sărace.

Sursa foto: Dreamstime