Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat sâmbătă, 5 septembrie, noi amenințări contra Greciei în legătură cu tensiunile din Mediterana de Est, în ajunul manevrelor militare în largul coastelor Ciprului.

Tensiunea nu încetează să crească între Turcia și Grecia, ambele membre ale NATO, legate de zăcămintele de hidrocarburi în Mediterana de Est, de când Ankara a trimis acolo pe 10 august o navă de explorări seismice însoțită de nave de război.

„Ei vor înțelege că Turcia este destul de puternică politic, economic și militar pentru a rupe hărțile și documentele imorale”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, referindu-se la zone maritime pe care Grecia și Ciprul le consideră zone economice exclusive, potrivit FRANCE 24.

„Vor înțelege, fie prin limbaj politic și diplomatic, fie pe teren prin experiențe amare”, a avertizat președintele turc într-o alocuțiune televizată. „Turcia și poporul turc sunt pregătiți pentru orice eventualitate și orice consecință”.

Armata turcă a demarat duminică cinci zile de manevre militare în Republica turcă a Ciprului de Nord, o unitate recunoscută numai de Ankara, au arătat oficiali militari turci.

Atena dezminte negocieri cu Ankara

NATO a anunțat în această săptămâna că liderii greci și turci au acceptat să înceapă „negocieri tehnice” pentru a preveni orice nou incident între marinele lor.

Dar Grecia a dezmințit apoi că ar fi gata să participe la negocieri, împingând Ankara să acuze Atena că refuză dialogul.

Grecia și Cipru îi acuză pe turci că le încalcă suveranitatea făcând foraje de explorare în apele lor. „Turcia este gata pentru orice formă de împărțire (a resurselor de hidrocarburi), din moment ce este echitabilă”, a mai declarat sâmbătă președintele Erdogan.

Din 10 august, Ankara a trimis nava seismică Oruç Reis și o escortă de nave turcești pentru a prostecta o zonă bogată în hidrocarburi, în largul insulei grecești Kastellorizo și la 2 km de coastele turcești.

Turcia prospectează și în apele Republicii Cipru, țară din UE pe care nu o recunoaște, de la împărțirea insulei, în 1974.

La sfârșitul lui august, tensiunea a crescut când cele două țări au efectuat manevre militare rivale,Turcia împreună cu Statele Unite, apoi cu Rusia, Grecia împreună cu Franța, Cipru și Italia.