Roberto Speranza, ministrul italian al Sănătăţii, consideră că Uniunea Europeană ar trebui să adopte reguli comune mai stricte cu privire la sosirile din afara blocului comunitar, în încercarea de a limita riscurile de contaminare cu COVID-19.

Speranza a făcut acest apel miercuri, după o creştere bruscă a numărului de cazuri de SARS-CoV-2 la Roma legată de sosirile din Bangladesh, ceea ce l-a determinat să interzică zborurile din această ţară timp de o săptămână.

„Consider oportun că este necesar să se elaboreze un ansamblu de noi măsuri de precauţie pentru sosirile din ţările care nu fac parte din Schengen şi din afara UE”, spune ministrul Sănătăţii.

El a formulat o astfel de cerere într-o scrisoare adresată comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, şi ministrului german al Sănătăţii, Jens Spahn, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.

Coordonare întărită între statele europene împotriva focarelor de origine externă

Speranza a declarat că este necesar să se “întărească coordonarea” între statele UE pentru ca acestea să fie mai eficiente pentru “atingerea obiectivului de a încetini propagarea infecţiilor provocate de focare de origine externă”.

Ministrul italian a declarat că din cele 274 de persoane care au venit pe cale aeriană din Dhaka luni la Roma, 36 au fost testate pozitiv pentru coronavirus, alte 160 rezultate ale testărilor sunt încă aşteptate.

Comisarul pentru Sănătate din Lazio, regiunea care include şi Roma, Alessio D’Amato, a indicat că 135 de persoane care veneau cu un zbor din Qatar au fost interceptate miercuri pe aeroportul din Roma pentru că îşi începuseră călătoria din Dhaka, scrie Agerpres.

Circa 100 de persoane au fost autorizate să debarce şi au fost testate, a indicat el, adăugând că o femeie însărcinată a fost transportată la spital.