Actorul australiano-britanic Hugh Keays-Byrne, un star al celebrei francize „Mad Max”, în care a interpretat celebrele personaje negative Toecutter şi Immortan Joe, a murit marţi la vârsta de 73 de ani, informează BBC şi revista americană Variety.

Regizorul Brian Trenchard-Smith, care a colaborat cu Hugh Keays-Byrne la filmul „The Man From Hong Kong” din 1975, a confirmat decesul acestuia prin intermediul unui mesaj publicat pe Facebook şi a precizat că actorul a murit într-o clinică medicală pe 1 decembrie.

Născut în India din părinţi britanici

Hugh Keays-Byrne s-a născut în India din părinţi britanici şi s-a mutat în Anglia pentru a studia arta teatrală, jucând apoi în mai multe producţii realizate de Royal Shakespeare Company.

A participat la un turneu al acestei companii cu spectacolul de teatru „A Midsummer Night’s Dream” în Australia, unde a decis să se stabilească şi să îşi continue cariera în actorie.

A interpretat personajul negativ Toecutter în filmul de acţiune „Mad Max”, o distopie din 1979 cu o intrigă plasată într-un univers post-apocaliptic, în care rolul principal a fost jucat de Mel Gibson.

S-a făcut remarcat într-o lungă serie de producţii cinematografice

După ce a fost distribuit în acel film care a lansat franciza „Mad Max”, filmat în Australia, regizorul George Miller l-a invitat să joace şi în filmul său din 2015 „Mad Max: Fury Road”, în care starul australiano-britanic a interpretat personajul negativ Immortan Joe, inamicul personajelor interpretate de Charlize Theron şi Tom Hardy.

Potrivit revistei Variety, Hugh Keays-Byrne s-a remarcat şi în alte producţii cinematografice, precum „Stone”, „Mad Dog Morgan”, „The Trespassers”, „Blue Fin”, „Going Down”, „Snapshot”, „Strikebound”, „The Blood of Heroes” şi „Les Patterson Saves the World”.

A jucat şi în mai multe seriale şi lungmetraje de televiziune, precum „Farscape”, „Farscape: The Peacekeepers Wars”, „Runaway Island”, „Moby Dick” şi „Journey to the Center of the Earth”.