Anunţul oficial privind învingătorul alegerilor din SUA se amână iarăşi. Miercuri, cea mai înaltă oficialitate electorală din Georgia a anunţat că acest stat american va proceda la renumărarea manuală a tuturor buletinelor de vot de la alegerile prezidenţiale din data de 3 noiembrie.

Motivul invocat este diferenţa foarte mică din Georgia între candidatul democrat Joe Biden şi preşedintele în funcţie, republicanul Donald Trump, de numai 14.111 voturi.

“Matematic, trebuie operată o renumărare completă, manuală, a tuturor (buletinelor) în fiecare comitat pentru că diferenţa este atât de mică. Aceasta va ajuta la construirea încrederii”, a declarat secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, într-o conferinţă de presă.

“Vrem să începem această renumărare înainte de sfârşitul săptămânii”, a mai precizat oficialul.

Toate acuzaţiile de fraudă electorală vor fi investigate

Raffensperger a menţionat că în Georgia au fost exprimate în jur de 5 milioane de voturi.

“Această competiţie are semnificaţie naţională, importanţă naţională, înţelegem acest lucru”, a adăugat el.

Brad Raffensperger a mai precizat că va investiga toate acuzaţiile de fraudă electorală, deşi nu a semnalat că ar exista dovezi despre nereguli pe scară largă.

Candidatul Partidului Democrat, Joe Biden, nu are nevoie de voturile electorale din Georgia pentru a câştiga aceste alegeri. El a depăşit pragul necesar de 270 de voturi electorale prin victoria anunţată de mass-media sâmbătă dimineaţa în Pennsylvania.

Rezultatul din Georgia ar putea câştiga în importanţă dacă şi în alte state ar avea loc o răsturnare de scor, ceea ce este totuşi foarte puţin probabil, scrie Agerpres.

Mike Pompeo e sigur că Trump a câştigat un nou mandat la Casa Albă

Între timp, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, nu recunoaşte înfrângerea lui Trump şi implicit victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. El a promis, marţi, o „tranziţie lină” spre un „al doilea” mandat al republicanului Donald Trump.

Întrebat despre măsurile luate de Departamentul de Stat, un minister-cheie în materie de securitate naţională, pentru a ajuta tranziţia spre echipele preşedintelui ales, Mike Pompeo a răspuns: „Va exista o tranziţie lină spre o a doua administraţie Trump”.

„Vom număra toate voturile”, a adăugat el într-o conferinţă de presă, dând asigurări că liderii din întreaga lume sunt conştienţi că este vorba de „un proces juridic” care „va lua timp”.

„Lumea trebuie să fie pe deplin încrezătoare în legătură cu faptul că tranziţia necesară pentru ca Departamentul de Stat să fie operaţional astăzi şi operaţional cu preşedintele care va fi în funcţie la 20 ianuarie după-masa va fi o tranziţie reuşită”, a continuat secretarul de stat american.

„Acest minister este pe deplin învestit să se asigure că alegerile din întreaga lume sunt sigure, libere şi corecte, iar agenţii mei îşi riscă viaţa ca acest lucru să se întâmple”, a insistat el, considerând „ridicol” să fie întrebat despre riscul ca poziţia lui Donald Trump să submineze aceste eforturi.