Marine Le Pen: Lui Emmanuel Macron nu-i rămâne decât demisia

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a declarat vineri că președintele Emmanuel Macron ar trebui să demisioneze pentru a soluționa criza politică declanșată de dizolvarea Adunării Naționale și convocarea alegerilor legislative anticipate. Aceasta ar putea aduce extrema dreaptă la putere în luna iulie.

Marine Le Pen a subliniat că președintele Macron are trei opțiuni pentru a depăși criza politică actuală: remanierea guvernului, dizolvarea Adunării Naționale sau demisia. Ea consideră că remanierea nu ar fi utilă în aceste circumstanțe și că, după dizolvarea Adunării Naționale, demisia președintelui ar fi următoarea opțiune logică.

„Nu-l invit pe Emmanuel Macron să demisioneze. Eu respect instituțiile.

Notez doar că, atunci când există un blocaj politic, când există o criză politică, sunt trei posibilități”, a explicat Le Pen în cadrul unei deplasări la Courrieres, în circumscripția Pas-de-Calais, unde speră să fie realeasă deputată.

Marine Le Pen a adăugat că nu cere demisia președintelui, ci doar constată situația și că Emmanuel Macron va lua deciziile pe care le consideră potrivite, conform Constituției.

„Există remanierea, există dizolvarea şi există demisia preşedintelui. Remanierea în aceste circumstanţe nu pare extrem de utilă. Dizolvarea tocmai a fost operată.

Deci preşedintelui nu-i rămâne decât demisia pentru a ieşi potenţial dintr-o criză politică”, a apreciat Le Pen.

SURSA FOTO: Facebook, Marine Le Pen

Extrema dreaptă ar putea avea o majoritate absolută

Ultimul sondaj din Franța, publicat vineri, arată că Frontul Național (Rassemblement National – RN) ar putea obține între 250 și 300 de locuri în viitoarea Adunare Națională, situându-se între majoritatea relativă și majoritatea absolută (298 de locuri). Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută că exclude posibilitatea de a demisiona, indiferent de rezultatul alegerilor legislative din 30 iunie și 7 iulie.

Decizia președintelui de a convoca alegeri legislative anticipate, după eșecul său în alegerile pentru Parlamentul European în fața RN, este criticată chiar și în propria sa tabără politică.

Conform unui sondaj Odoxa pentru revista Le Nouvel Observateur, Adunarea Națională a lui Marine Le Pen ar obține 33% din intențiile de vot în primul tur al alegerilor parlamentare, devansând alianța de stânga Noul Front Popular (28%) și majoritatea prezidențială a lui Macron (19%).

Proiecția locurilor în camera inferioară indică o majoritate RN, cu între 160 și 210 deputați pentru întreaga stângă, între 70 și 120 de deputați pentru majoritatea prezidențială și între 10 și 50 de deputați pentru Republicani și alte partide de dreapta.

Un alt sondaj realizat de Ifop Fiducial pentru canalul LCI, publicația Le Figaro și Sud Radio, creditează RN cu 35% din intențiile de vot, Noul Front Popular (NFP) cu 29% și majoritatea prezidențială cu 21,5%.

Potrivit acestui sondaj, RN ar obține între 200 și 240 de locuri, NFP între 180 și 200 de locuri (între 8 și 12 pentru alte formațiuni de stânga), majoritatea prezidențială între 180 și 110 locuri, iar Republicanii și diverse alte formațiuni de dreapta între 40 și 60 de locuri. Rezultatele trebuie interpretate cu prudență, având în vedere incertitudinile legate de configurațiile celui de-al doilea tur.