Preşedintele francez Emmanuel Macron este de părere că niciodată atâtea sacrificii” nu au fost cerute tinerilor din Europa precum în această perioadă de criză sanitară, ceea ce creează pentru lideri „o imensă responsabilitate” faţă de viitorul acestei generaţii în problemele de mediu, diplomatice şi financiare, relatează France Presse, citată de agerpres.

„Ceea ce nu are echivalent în istoria noastră contemporană este că cerem cele mai mari sacrificii tineretului nostru pentru a proteja persoanele în vârstă”, a spus el în faţa studenţilor la Vilnius.

În ceea ce privește răspândirea epidemiei din Franța, președintele susține că deciza stă în mâinile sale, iar virusul se mișcă mai repede decât credea.

Virusul se mișcă foarte repede

”Eu trebuie să iau decizia, deoarece virusul se mişcă foarte repede, de a închide baruri, restaurante, locuri de convivialitate care sunt consubstanţiale cu viaţa studenţească” şi, „pentru a proteja, punem o mulţime de constrângeri asupra vieţii de student”, a adăugat Emmanuel Macron, făcând o referire la învăţământul la distanţă.

Declarațiile preşedintelui francez au fost făcute după ce acesta a sosit luni în capitala Lituaniei pentru un turneu baltic. Totodată, el a vorbit în același context și despre „stresul” situaţiei pentru „tinerii care absolvă şi intră în viaţa activă, găsesc o lume închisă cu şomaj extrem de ridicat şi dificultăţi economice”.

„Tineretul nostru din Europa traversează unul dintre cele mai dificile momente (…). Niciodată în istoria contemporană nu am cerut atâtea sacrificii de la tinerii noştri pentru a rezista toţi împreună şi a-i proteja pe cei mai fragili, în special cei mai în vârstă”, a insistat Emmanuel Macron în timpul acestei dezbateri cu studenţi ai Universităţii din Vilnius.