Într-o conferinţă de presă la finalul unui summit european la Bruxelles, Emmanuel Macron a cerut „să fim atenţi la ceilalţi” şi „să avem grijă unii de alţii”, conform agerpres.ro

Crăciunul este în mâinile noastre. Evident, trebuie să ne revedem de Crăciun, dar mai puţin şi în număr mai mic ca de obicei” şi cu respectarea măsurilor de protecţie, purtând mască, „inclusiv în momentele din familie sau între prieteni”, a subliniat şeful statului.

Cum poate fi evitată o revenire în forță a epidemiei

În acest fel, francezii „vor putea petrece sănătoşi sărbătorile” şi „nu vom ajunge în situaţia în care epidemia se va relua cu şi mai multă forţă”. Există „multe reguli şi ştiu că ele vă apasă”, însă statul nu vrea decât ”să vă protejeze”, a mai subliniat el.

La o zi după anunţul guvernului privind o ieşire din izolare mai progresivă decât se anticipa iniţial începând cu 15 decembrie, şeful statului a mai spus că „am fi fost iresponsabili să deschidem şi să ne prefacem că totul este bine”.

Izolarea adaptată a fost o măsură bună

În contextul în care muzeele, cinematografele şi sălile de spectacol vor mai rămâne în cele din urmă închise încă trei săptămâni, Macron a declarat că are „un gând special pentru toţi artiştii”, în această „fază de constrângeri puternice”.

El consideră că evoluţia epidemiei în ultimele săptămâni „dovedeşte că o izolare adaptată a fost o măsură bună”, precizând că Franţa „este în prezent una dintre ţările europene care o controlează cel mai bine”, chiar dacă Germania sau Italia nu sunt decât la începutul celui de-al doilea val.

Mulţumindu-le francezilor pentru „eforturile” lor, el a mai spus că are acum „nevoie să respire şi să stea cu familia”.

Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan