Emilian Eva vrea să primească înapoi bunurile care i-au fost confiscate la percheziții. Tribunalul Iași urmează să judece apelul

Grupul de Investigații Politice (GIP) a scris, într-o postare realizată pe Facebook, că fostul procuror Emilian Eva vrea să primească înapoi bunurile care i-au fost confiscate la percheziții.

„Fostul procuror Eva, condamnat pentru luare de mită, vrea să primească înapoi bunurile care i-au fost confiscate la percheziții. Pe 13 ianuarie 2022, Tribunalul Iași urmează să judece apelul lui Emilian Eva împotriva sentinței prin care Judecătoria Iași a decis ca bunurile deținute ilegal de fostul procuror să rămână confiscate.

În 12 iulie 2021, Judecătoria Iași a respins, în primă instanță, plângerea formulată de Eva împotriva Inspectoratul de Poliţie Iași – Serviciul de Investigații Criminale. Fostul procuror dăduse în judecată polițiștii judiciari care, în timpul perchezițiilor domiciliare, îi confiscaseră două detectoare de metale pe care le deținea fără autorizație”, a scris Grupul de Investigații Politice pe Facebook.

Polițiștii judiciari i-a confiscat sute de tablouri dar și alte obiecte pe care le deținea ilegal

De asemenea, GIP a amintit de faptul că locuința și biroul din Iași ale procurorului Emilian Eva au fost percheziționate de DNA în ziua de 25 iunie 2015.

„În 25 iunie 2015, locuința și biroul din Iași ale procurorului Emilian Eva, au fost percheziționate de DNA. Procurorul Eva devenise celebru după ce fusese adus în structura centrală a DNA în mai 2007 special pentru a se ocupa de dosarul ICA. În decembrie 2008, imediat după ce dosarul ICA a fost trimis în instanţă, Eva a fost trimis înapoi la Iaşi.

În urma perchezițiilor făcute la Emilian Eva în 2015, polițiștii judiciari i-a confiscat sute de tablouri (multe dintre ele false), dar și alte obiecte pe care le deținea ilegal, printre care și două detectoare de metale. Legea obligă deținătorii de detectoare de metale să obțină o autorizație de la Poliție, autorizație pe care procurorul Eva nu o avea.

DNA l-a reținut pe Emilian Eva în iunie 2015 și l-a trimis în judecată în septembrie 2015. În 2017, Înalta Curte l-a condamnat pe Eva, în primă instanță, la 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și operațiuni financiare incompatibile cu funcția. Atât DNA, cît și Eva au făcut apel împotriva sentinței, procesul fiind în prezent suspendat”, este scris în postarea respectivă.