Rambursarea de TVA către societăţile comerciale se va face în maxim 45 de zile, a declarat în această seară premierul Emil Boc.

„Am decis să achitâm firmelor toate datoriile restante privind rambursările de TVA. Rambursdările nu vor depăşi 45 de zile, primii la plată fiind firmele cu restanţele cele mai vechi”, a dezvăluit şeful Executivului.

Decizia adoptată în această seară de către Executiv face parte dintr-un pachet de măsuri menit să atenueze efectele crizei economice.

Banii de investiţii, cheltuiţi în avans

Acesta a anunţat că mecanismul utilizat la programul Prima casă va fi extins şi în alte domenii, cum ar fi agricultura sau în administraţia locală „pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene”.

O altă măsură adoptată în această seară de către Guvern o reprezintă majorarea sumelor destinate investiţiilor publice din trimestrul al treilea prin repartizarea banilor prevăzuţi la acest capitol a fi cheltuiţi în trimestrul IV.

„Am decis susţinerea masivă a investiţiilor publice prin aducerea banilor din trimestrul IV în trimestrul III”, a spus Emil Boc.

De asemenea, firmele care au acumulat datorii restante către stat şi care nu au mai respectat după 30 septembrie 2008 calendarul de plată din cauza crizei economice, dar anterior au achitat la timp obligaţiile, vor beneficia de amânarea la plată pe 6 luni a obligaţiilor încă neachitate.