Adrian Năstase: Elena Udrea face închisoare în locul lui Traian Băsescu

Fostul premier Adrian Năstase a făcut declarații recente susținând că Elena Udrea este în închisoare în locul lui Traian Băsescu în cazul „genților cu bani” legat de finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.

„Elena Udrea face închisoare în locul lui Traian Băsescu. În mod evident, cel care candida era Traian Băsescu. Deci el era beneficiarul acestor sume. Ori asta mi se pare, din nou, o diferență până la urmă de abordare, apropo de gențile cu bani.

În dosarul referitor la alegeri din 2004, cel care era vizat a fost beneficiarul eventual al sprijinului financiar, respectiv candidatul la prezidențiale. În cazul alegerilor din 2009, n-a mai fost vizat beneficiarul, adică Traian Băsescu, ci instrumentul care a adus banii”, a declarat fostului premier Adrian Năstase la Antena 3.

Ar fi putut Adrian Năstase să iasă din închisoare cu ajutorul rețelei generalilor?

Adrian Năstase a fost întrebat dacă s-a întâmplat să vină la el cineva, cum ar fi un instrument, o săgeată a rețelei generalilor, care îi oferea posibilitatea de a plăti pentru eliberarea sau de a scăpa de dosare și condamnare în schimbul unor sume de bani.

Fostul premier a spus că povestea era la un nivel foarte înalt. Potrivit lui, nu se credea că cineva ar putea merge la Traian Băsescu și să-i spună să schimbe abordarea, să nu-l condamne pe el, deoarece la acest nivel nu părea posibil ca cineva să îndrăznească să intervină.

Năstase a mai spus că recent, a povestit despre asta și i s-a părut foarte ciudat că Traian Băsescu nu a vrut să recunoască, chiar dacă situația era foarte clară.

„În urmă cu mai mulți ani, la recepție organizata odată cu ziua Republicii Moldova, Ziua Națională, Traian Băsescu, cu care nu vorbisem în mod evident de ani de zile, a venit, era și el acolo, m-a bătut așa pe umăr și mi-a spus: „Adriane, să știi că nu eu ți-am făcut dosarele, ci Coldea”.

M-am întors la el și i-am spus: „Traiane, nu văd ce interes avea Coldea să-mi facă dosare, eu cred că tu ai făcut dosarele, iar el a fost instrumentul care s-a ocupat de ele”. Am scris lucrul ăsta la mine pe blog, acum 7 ani. M-am întâlnit după câteva zile. A fost înmormântarea lui Augustin Buzura, socrul lui Maior, și era și Coldea acolo și la plecare i-am spus: „Uite, Băsescu mi-a spus că tu mi-ai făcut dosarele” și el mi-a răspuns: „Trebuie să bem o cafea împreună și să-ți spun”. Evident că a dispărut în ceață”, a povestit Adrian Năstase într-un interviu pentru Antena 3 CNN.

El a spus că nu l-a mai văzut de atunci, nu l-a mai auzit, așadar, nu știe. Potrivit fostului premier, era clar că era vorba despre un proiect politic pe care, în mod evident, Traian Băsescu l-a construit, punând în aplicare mecanismul prin Monica Macovei, prin numirea lui Daniel Morar, prin numirea procurorului general, care trebuia să fie mai maleabil, doamna Koveși, prin numirea lui Georgescu la ANI, care trebuia și el să fie mai maleabil, și prin numirea lui Florian Coldea.

Dar, a subliniat Adrian Năstase, Coldea nu a fost numit la SRI imediat după alegeri. Deci, practic, din 2005, normal, spunea el, nu putea să trăiască la servicii cu oamenii lui Iliescu și Năstase. Bine, a rămas între ei, nu prea erau oamenii lui la SRI și la SIE. Într-un fel, spune Năstase, mai legați de Cotroceni erau Radu Timofte și Fulga.