Adrian Năstase, fostul premier al României, și-a exprimat opinia despre condamnarea Elenei Udrea la opt ani de închisoare cu executare în dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009 a lui Traian Băsescu. Năstase a afirmat că consideră că Traian Băsescu ar fi trebuit să fie cel pedepsit.

Adrian Năstase a argumentat că, în cazul Elenei Udrea, fostul ministru al Turismului condamnat la opt ani cu executare în dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu, cel care ar fi trebuit sancționat este de fapt fostul președinte.

Adrian Năstase susține că Traian Băsescu a fost principalul beneficiar

Năstase a explicat că Traian Băsescu a fost beneficiarul sumelor de bani mediate de Elena Udrea în campania electorală pentru președinția României.

„În cazul alegerilor din 2009 n-a mai fost vizat beneficiarul, adică Traian Băsescu, ci instrumentul care a adus banii, Elena Udrea.” a declarat Adrian Năstase, la Antena 3 CNN.

Elena Udrea face pușcărie în locul fostului președinte

Întrebat dacă Elena Udrea face închisoare în locul lui Traian Băsescu, Adrian Năstase a explicat că acest lucru i se pare evident. El consideră că nu există altă modalitate de gândire în această privință. Năstase a subliniat că Elena Udrea nu candida la alegerile prezidențiale. În schimb, Traian Băsescu era candidatul principal care beneficia de aceste sume de bani. Astfel, concluzionează Năstase, situația este foarte clară.

„Mie mi se pare evident. Eu cred că nu este cineva care se gândească altfel. Ea nu candida la alegerile prezidențiale, în mod evident, cel care candida era Traian Băsescu, deci el era beneficiarul acestor sume. Deci este foarte clar”, a conchis Năstase.

Sentință de 8 ani de închisoare în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009

În martie 2021, Elena Udrea a primit o sentință de 8 ani de închisoare de la Curtea de Apel București. Ea a fost vizată în dosarul  privind finanțarea campaniei electorale din 2009. Ea a fost acuzată de instigare la luare de mită și spălare de bani.

În 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus încetarea procesului ca urmare a prescrierii faptelor. Magistrații au aplicat deciziile Curții Constituționale referitoare la prescrierea faptelor. Acest lucru a dus la anularea condamnării de 8 ani pronunțate de Curtea de Apel București.

În același dosar, Instanța supremă a dispus încetarea procesului penal și în cazul Ioanei Băsescu. Fiicei fostului președinte Traian Băsescu i s-a anulat o pedeapsă de 5 ani închisoare pe care o primise la Curtea de Apel București pentru instigare la delapidare și spălare de bani.