Adrian Năstase: Dezvăluiri despre dosarele sale și întâlnirea cu Traian Băsescu

După ce a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul Calității”, Adrian Năstase a povestit un episod care a avut loc în urma acestei condamnări. Fostul premier fusese găsit vinovat pentru implicarea sa în strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004.

Adrian Năstase a povestit că s-a întâlnit cu Traian Băsescu de ziua Republicii Moldova, după ce a fost condamnat. Fostul președinte i-a spus că dosarul penal îi fusese realizat de Florian Coldea. Năstase i-a răspuns direct lui Băsescu că nu crede că lucrurile s-au desfășurat în acest mod.

Adrian Năstase a relatat că erau discuții la un nivel înalt despre situația sa. El a menționat că cineva ar fi putut merge la Traian Băsescu și să-i sugereze să-și schimbe abordarea în cazul său, argumentând că Adrian Năstase nu ar trebui să fie condamnat.

Năstase a povestit că într-o zi, la recepția de ziua Republicii Moldova, Traian Băsescu, cu care nu avusese un contact evident de ani de zile, i-a spus că dosarele nu le-a făcut el, ci Florian Coldea.

Năstase i-a răspuns lui Băsescu că nu înțelegea de ce ar avea Coldea interesul să-i facă dosare și că el credea că Băsescu era cel care făcea dosarele, iar Coldea era instrumentul implicat în această acțiune.

„Era la un nivel foarte înalt. Cine ar fi putut să meargă la Băsescu și să-i spună: „schimbă-ți abordarea, nu trebuie condamnat Adrian Năstase.

Adrian-Năstase
Adrian Năstase/ SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

La recepție, de ziua Republicii Moldova, Traian Băsescu, cu care nu vorbisem în mod evident de ani de zile, a venit și mi-a spus: „Adrian, să știi că nu eu ți-am făcut dosarele, ci Coldea.”

I-am spus „Traiane, nu înțeleg ce interes avea Coldea să-mi facă dosare. Eu cred că tu ai făcut dosarele, iar el a fost instrumentul care s-a ocupat de el.”, a declarat Adrian Năstase.

Adrian Năstase și misterul întâlnirii cu Florian Coldea

După discuția cu Traian Băsescu, Adrian Năstase a avut ocazia să vorbească și cu Florian Coldea. Totuși, fostul general nu i-a dat nicio explicație lui Năstase.

El a relatat că s-a întâlnit cu Florian Coldea după câteva zile, la înmormântarea lui Augustin Buzura, socrul lui Maior, unde acesta era prezent. La plecare, Năstase i-a menționat lui Coldea că Traian Băsescu i-ar fi spus că el i-ar fi făcut dosarele.

Coldea i-a răspuns că ar trebui să bea o cafea împreună și să-i spună. Însă, Coldea a dispărut și Năstase nu l-a mai văzut sau auzit de atunci.

„M-am întâlnit după câteva zile. A fost înmormântarea lui Augustin Buzura, socrul lui Maior, și era și el acolo. La plecare i-am spus: „uite, Băsescu mi-a spus că tu mi-ai făcut dosarele” și el mi-a răspuns: „trebuie să bem o cafea împreună și să-ți spun”. Evident că a dispărut în ceață. Nu l-am mai văzut de atunci, nu l-am mai auzit.”, a mai declarat Adrian Năstase.