Decizie majoră la PNL! Luni seara, la Vila Lac 1, a avut loc şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului.

Majoritatea liderilor liberali prezenţi la BPN au fost în favoarea soluţiei Guvern PNL-PSD, în defavoarea celor din USR

Formula de guvernare alături de PSD şi UDMR este cea preferată de liberali, în urma şedinţei de luni. Doar 22 de lideri liberali au votat împotrivă, din cei peste 70 prezenţi la şedinţa BPN.

Ludovic Orban a fost principala voce care s-a opus unei colaborări cu PSD, iar votul său de luni a fost, evident, unul împotrivă.

La fel ar mai fi votat şi Ciprian Ciucu (președintele PNL București), Ilie Bolojan (președintele PNL Bihor), Dan Motreanu (președintele PNL Giurgiu), Antonel Tănase, Raluca Turcan, Eugen Pîrvulescu (președintele PNL Teleorman) sau Florin Birta (primarul municipiului Oradea), potrivit Stiripesurse.ro.

Ludovic Orban va fi dat afară din partid!

O decizie drastică se pare că a fost luată şi în privinţa lui Ludovic Orban, fostul preşedinte al PNL şi fost premier al României.

Surse din cadrul PNL, care au participat la discuţiile de luni seara, afirmă că Florin Cîţu i-ar fi transmis clar lui Ludovic Orban că va fi dat afară din partid la următoarea şedinţă.

Orban anunţa deja, înaintea şedinţei BPN de luni seara, că îşi va da demisia dacă se alege varianta colaborării cu PSD, pe care el o consideră o “sinucidere politică”.

“Dacă se face o alianţă de guvernare cu PSD, drumurile noastre se vor despărţi. Eu rămân fidel cetăţenilor români care au avut încredere în PNL şi e obligaţia mea să asigur în continuare, alături de colegii mei care cred în valorile liberale, reprezentarea politică în Parlamentul României”, spunea Ludovic Orban.

Anunţul oficial făcut de PNL, luni seara, cu privire la negocierile cu PSD

Luni, aproape de miezul nopţii, PNL a anunţat, după încheierea discuţiilor din cadrul Biroului Politic Naţional, că va începere negocierile cu PSD pentru coagularea unei majorități.

Iată mesajul postat pe pagina oficială de Facebook a PNL:

“Biroul Politic Național al PNL, reunit astăzi în ședință statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară.

A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare.

Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fișă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL.

Sunt câteva principii pe care PNL le va susține, nefiind negociabile:

↗ Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal.
↗ PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană.
↗ Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.
↗ Nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
↗ Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă.
↗ Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV.
↗ Reforma statului.
↗ Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.

De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu Președintele Klaus Iohannis. Respectarea parteneriatului cu Președintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuții să poată avea rezultate concrete.”