„Cum în biroul de la Cotroceni se stabilea viitorul premier al României nu după criterii ci pe bilețele. Toate aceste lucruri se întâmplă când în românia sunt 200 de decese pe zi din cauza pandemiei. Venim cu o propunere recunoscută pe plan național și internațional în persoana domnului Alexandru Rafila. Am văzut și propunerea PNL, Florin Cîțu. Cred că este cazul ca președintele să recunoască că au pierdut alegerile. Cred că nu ar trebui să transformă această acțiune într-0 ciolaniadă. Ori să accepte un guvern minoritar PSD, ori un guvern de uniune națională, iar premierul să fie de la partidul care a câștigat alegerile. Luni sunt invitat la Cotroceni. Nu o să pot să fiu însoțit de Alexandru Rafila deoarece este în continuare în carantină „, a declarat Marcel Ciolacu după ședința PSD de joi.

Consiliul Politic Naţional al PSD a confirmat ceea ce se ştia deja de câteva zile: Alexandru Rafila este propunerea de premier cu care social-democraţii vor merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Joi, 10 decembrie, Consiliul Politic Naţional a decis prin vot, în unanimitate, ca propunerea PSD pentru funcţia de prim-ministru să fie profesorul Rafila, deputat şi reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

PSD a afirmat în mod clar că singurele soluţii acceptate ar fi o guvernare minoritară a social-democraţilor sau participarea la un Guvern de uniune naţională.

„PSD trebuie să fie la guvernare şi să dea premierul! Azi, de ziua Constituţiei, i-am trimis preşedintelui Iohannis un exemplar din Legea fundamentală a României ca să aibă reperul necesar pentru a îndeplini voinţa românilor”, scria Marcel Ciolacu, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Luni, 14 decembrie, vor începe consultările de la Palatul Cotroceni dintre preşedintele Klaus Iohannis şi partidele parlamentare. Primii chemaţi la discuţii sunt cei din PSD, urmaţi apoi de PNL, USR-PLUS, AUR, UDMR şi minorităţile naţionale.

Pe lângă Alexandru Rafila, pe masa preşedintelui Iohannis vor mai ajunge şi următoarele propuneri de premier: Florin Cîţu din partea PNL, Dacian Cioloş din partea USR-PLUS şi Călin Georgescu din partea AUR.

Ce a declarat Alexandru Rafila la finalul votului de duminică?

“Am reușit să convingem cetățenii din România că PSD are soluții, PSD dorește să facă o altă politică în România, politica responsabilității, a profesionalismului și care nu are loc de festivism și demagogie.

Vrem ca după încheierea numărătorii voturilor este ca această țară să aibă un Guvern stabil, care să poată să ofere soluții în situații de criză majoră în sistemul sanitar, iar aceste soluții pentru domeniul sanitar să ofere premise pentru redresarea economică și pentru funcționarea societății românești”, a declarat Alexandru Rafila duminică seara la sediul PSD, imediat după ora 21:00, când s-au închis oficial urnele de vot în România.