Anunț pentru românii care se vaccinează! Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-coronavirus, îi sfătuiește pe românii care au ales să se vaccineze să evite consumul de băuturi alcoolice înainte și după administrarea vaccinului.

“Categoric descurajam şi recomandăm reducerea la minimum a consumului de alcool. De aceea persoanele care au această obişnuinţă… trebuie să înţelegem că prin consum de lungă durată vom înregistra o scădere a răspunsului imun, deci este un motiv de imunodepresie, de diminuare a răspunsului imun post vaccinare.

În condiţiile în care în ziua vaccinării sau după există o expunere la cantităţi variabile de alcool, nu există un impact direct asupra eficacităţii vaccinului sau asupra profilului de siguranţă, altul decât cel legat strict de consumul de alcool.

Nu există date care să arate un profil de siguranţă nefavorabil, dar evident că nu recomandăm consumul de alcool în nici un context””, a declarat marți col. dr. Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), la întrebarea TVR.

Anunț pentru românii care se vaccinează! Recomandări înainte de vaccinare

Ministerul Sănătăţii a anunțat că se poate mânca şi bea apă înainte de prezentarea la vaccinare. Se recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice, mai ales în cantități mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare.

“Da, după vaccinare vă puteţi întoarce la lucru atâta timp cât vă simţiţi bine. Dacă vă doare tare braţul în care vi s-a făcut injecţia, puteţi întâmpina dificultăţi în ridicarea obiectelor grele. Dacă vă simţiţi foarte obosit, este recomandat să evitaţi să conduceţi. În general, efectele adverse dispar în câteva zile de la administrarea vaccinului”, mai precizează Ministerul Sănătății.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea