Este vestea aşteptată de milioane de oameni din lumea întreagă şi care va produce, cu siguranţă, bucurie şi în rândul multor români!

OMS vrea eliminarea certificatului verde!

Certificatul verde şi restricţiile de călătorie ar trebuie eliminate! Este mesajul clar transmis de la nivelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Organizaţia internaţională consideră că aceste două măsuri nu şi-au dovedit eficienţa. Mai mult, după doi ani de pandemie, oficialii OMS consideră că restricţiile de călătorie şi controversatul certificat verde produc un stres nejustificat şi duc la adevărate crize economice.

Cum ar trebui luate, de acum încolo, deciziile cu privire la restricţiile legate de pandemie?

OMS vorbeşte despre “ridicarea sau relaxarea interdicţiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state”.

De acum încolo, măsurile legate de călătoriile internaţionale (măştile, testarea, izolarea sau carantina, vaccinarea) ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor şi trebuie să se evite o povară financiară pe umerii celor care călătoresc.

Cât despre certificatul verde, acesta, ca dovadă a vaccinării anti-COVID, nu ar mai trebuie să fie o obligativitate cerută de ale ţări membre UE sau din afara UE, pentru că provoacă un stres social.

Prezentarea dovezii vaccinării este deja considerată o măsură excesivă de către OMS, în special din cauza accesului global limitat şi a distribuirii inechitabile a vaccinurilor împotriva coronavirusului.

Noi recomandări privind vaccinarea

Tot cu această ocazie, OMS a modificat şi una dintre recomandările referitoare la campania globală de vaccinare.

Experţii invită comunitatea internaţională să facă astfel încât 70% din populaţia tuturor ţărilor să fie vaccinată la începutul lunii iulie 2022. În plus, vaccinarea anti-COVID ar trebui să fie integrată în serviciile de sănătate de rutină, mai recomandă specialiştii OMS.