Guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat oficial ca BNR va deveni cumparator net de valuta, dupa ce FMI a pus punctul pe i, in momentul in care rezerva valutara acoperea mai putin de patru luni de importuri. Primele interventii au aparut la sfarsitul lui iulie, ele continuand si in august. Potrivit unor surse din sistemul bancar, saptamana trecuta BNR a cumparat de pe piata valutara interbancara mai mult de 50 de milioane de euro, stopand in acest fel si tendinta apreciativa a leului, aparuta ca urmare a cresterii ofertei exportatorilor, pe de o parte, si a evolutiei euro pe pietele internationale, pe de alta parte.
Cu un ochi la BNR si altul la pietele de la Londra si New York, brokerii de la Sibiu au realizat saptamana trecuta primele tranzactii futures pe raportul leu/dolar cu scadenta 29 august. Martea trecuta, dolarul a fost cotat la 33.250 lei, a doua zi tranzactiile realizandu-se la 33.250 – 33.280 lei. Joi, 14 august, dolarul a inregistrat o scadere, cotatiile fiind cuprinse intre 33.200 – 33.250 lei. „Este greu sa dai un pronostic acum, dar cred ca preturile la care a fost tranzactionat dolarul sunt corecte, comenta un broker sibian. Acestea mentin in actualitate cotatiile pentru sfarsitul anului, de 35.400 lei/dolar si 39.800 lei/euro, care au fost stabilite la inceputul primaverii”.
Pe pietele internationale tranzactiile pe cursul euro/dolar au evoluat intre un mimim de 1,1223 si un maxim de 1,1360 dolari. Nici macar pana de curent care a cuprins partea de nord-est a SUA si sudul Canadei nu a avut un efect puternic asupra cotatiilor bursiere, euro crescand cu circa un cent doar pentru o scurta perioada de timp. Analistii prevad pentru a doua parte a lunii august o evolutie stabila a paritatii, care nu va depasi un maxim de 1,14 dolari.