Andrei Baciu, secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, sfătuiește oamenii care consideră că au simptome specifice COVID-19 să apeleze la DSP pentru a beneficia de testarea gratuită acasă.

„În momentul de față trebuie să știm că avem mai multe opțiuni. Când ai un simptom, suni pentru a veni cineva să te testeze. Sistemul e cel de urgență, ambulanțele. Vin și te testează acasă. Lucrul acesta se face și cu ajutorul DSP-urilor.

Sunt două căi noi de a ne testa gratuit. Ele nu mai folosesc resursa statului, degrevând-o pentru alți pacienți și alte patologii și scurtează timpul pentru noi”, a spus acesta.

Andrei Baciu: Trebuie să sunăm la medicul de familie, are teste rapide

De asemenea, în contextul actual, când DPS-urile sunt suprasolicitate, acesta reamintește oamenilor să apeleze și la medicii de familie pentru testarea rapidă.

„Sunt două cai noi de a ne testa gratuit care au apărut în ultima perioadă care nu mai folosesc resursa statului și scurtează și timpul pentru noi. Vorbim de medicii de familie, care au intrat în acest demers și noi trebuie să sunăm medicul de familie, să vedem daca are test la dispoziție.

Dacă are, mergem pur și simplu la el și facem un test. Sunt teste rapide, dar sunt cele valide și acreditate. Practic ce trebuie să facem noi este să ne sunăm medicul de familie și să vedem dacă sunt teste disponibile”, a explicat Andrei Baciu.

Cât de eficiente sunt testele rapide de la medicul de familie

Întrebat dacă testele rapide de la medicii de familie sunt eficiente, Andrei Baciu a spus că:

„Bună parte din rezultatele fals pozitive și fals negative apar ca urmare a unui proces de recoltare nu cel mai riguros cu putință. Recomandarea spune să se facă în profunzime și de către personal medical, nu de noi”, a spus acesta la B1 TV.