Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, consideră că dozele de vaccin nu trebuie irosite. În acest sens acesta spune că în fiecare centru s-a petrecut o astfel de situație, dar soluția este să fie sunați oamenii programați pentru zilele următoare.

„Cred că în situații de genul acesta este important să ținem cont de criteriile etice. Avem doze limitate de vaccin. Evident că nu dorim să le aruncăm sau să le irosim. Este important să le utilizăm, însă la fel de important e să le utilizăm corect, cuiva care face parte din etapa a doua. (…) Cred că în fiecare centru de vaccinare s-a întâmplat o astfel de situație. Știm ce trebuie să facem, apelăm pe cineva de-a doua zi. Nu vrem să aruncăm doze sub nicio formă”, a spus Andrei Baciu la Digi24.

Întrebat dacă, în cazul în care nu este disponibil cineva din etapa a doua, poate fi vaccinată o persoană care se încadrează în a treia etapă, Baciu a spus că este puțin probabil să nu fie găsită o persoană din etapa a doua.

„Sunt peste 6 milioane de persoane, mi-e foarte greu să cred că nu găsești pe cineva care se încadrează în etapa a doua. Doar dacă ai demarat activitatea ieri într-un centru de vaccinare și nu ai experiență poate fi o surpriză. În rest, pentru centrele de vaccinare care vaccinează de mai mult timp, nu ar trebui să fie o surpriză și să se întâmple astfel de situații”, a punctat secretarul de stat din Sănătate.

România va primi peste 2,6 milioane de doze în martie

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, preciza marți, în cadrul unei conferinţe de presă, că peste 2,6 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 vor fi livrate în luna martie, în România.

„Pentru luna martie, vorbim de un total de 2.640.000 de doze şi pentru toată perioada, de la primele livrări, la sfârşitul lunii martie, vorbim de 4.351.000 de doze care vor sosi”, a detaliat Baciu.

În ceea ce priveşte firmele producătoare, secretarul de stat a spus că în martie vor fi livrate 1.112.000 de doze de la Pfizer – BioNTech (peste 220.000 de doze săptămânal), 268.800 – de la Moderna (106.000, în săptămâna a doua din martie şi 162.000, în săptămâna a patra). De asemenea, el a spus că vineri vor fi livrate, din partea companiei AstraZeneca, 249.600 de doze, în a doua săptămână din martie 60.000 de doze, în săptămâna a treia – 155.000, în săptămâna a patra – 378.000, iar în ultima săptămână a acestei luni 414.000 de doze, cu un total de 1.258.000 de doze livrate de respectiva companie.

Sursă foto: INQUAM Photos