In timp ce Romania se chinuie sa aiba doua autostrazi „functionale”, un nou circuit de curse, in valoare de circa 271 milioane $ va fi construit in sud-vestul lacului Balaton, acolo unde vor fi organizate curse MotoGP incepand de anul viitor, cel putin pana in 2013. Circuitul se va numi Balatonring si va fi construit langa localitatea Sávoly.

„Valoarea investitiei se ridica la 271 de milioane de dolari, iar lucrarile de constructie vor incepe in luna septembrie a acestui an, urmand a fi incheiate in decursul a 12 luni”, a declarat ministrul ungar al economiei si dezvoltarii nationale, Gordon Bajnai.

Prima cursa este programata sa aiba loc in luna septembrie 2009, urmand ca din 2010 grand prix-ul sa fie organizat in perioada aprilie-mai. Potrivit oficialilor, aceasta locatie a fost aleasa pentru ca este in apropierea autostrazii M7 si a aeroportului international FlyBalaton de la Sármellék, care asigura accesul rapin al vizitatorilor din tarile invecinate si chiar din bazinul mediteranean.

Circuitul va fi administrat de societatea Balatonring Zrt, controlata in proportie de 70% de catre compania WMC din Spania si de catre compania Magyar Turizmus Zrt, care detine 30% din actiuni. WCM organizeaza curse MotoGP si opereaza alte circuite similare de mai multi ani in intreaga lume. Pe de alta parte, societatea Hun-Ring, o subsidiara a Magyar Turizmus, a primit licenta pentru organizarea in urmatorii cinci ani a curselor MotoGP in Ungaria. Pista va fi construita de compania Sidesa, urmand a fi data in administrare societatii Balatonring Zrt.

Ultimul campionat mondial de MotoGp organizat in Ungaria a avut loc in 1992. Atunci, precum si cu doi ani mai devreme, cursa a avut loc pe circuitul de Formula 1, Hungaroring.

Sursa: budapestsun