Imediat după falimentul Lehman Brothers, Federal Reserve şi câteva bănci centrale din Europa au început să anunţe reduceri ale dobânzii de politică monetară. Avertizate de ceea ce s-a întâmplat în America, mai multe guverne occidentale au decis să sprijine consistent băncile cu bani publici. Cu fiecare lună scursă, prognozele legate de recesiune au devenit tot mai pesimiste.

Octombrie 2008

În Marea Bitanie, guvernul începe să sprijine băncile cu bani publici, în Japonia, Nikkei atinge cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, iar economia din Singapore intră în recesiune. Tot în octombrie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) emite primele avertizări privind „stagnarea ritmului de creştere economică”, avertizări care, treptat, ajung la cifre care indică o recesiune mondială profundă.

Noiembrie 2008

0-37307-shutterstock_6546940.jpgLuna noiembrie e marcată de câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA de către Barack Obama, moment marcat de o nouă scădere pe burse. Bursa de la Moscova înregistrează o scădere de 22% în doar 2 zile, iar acţiunile General Motors cunosc cea mai mică valoare din ultimii 62 de ani. Germania, cea mai mare economie europeană, intră în recesiune economică, iar preţul petrolului ajunge sub pragul de 50 de dolari.

Tot în luna noiembrie are loc summit-ul G20 de la Washington, rămas fără vreun rezultat concret. Banca Mondială avertizează că economia Chinei va avea de suferit destul de mult şi prezice o creştere pentru 2009 de doar 7,5%.

Decembrie 2008

Ultima lună a anului e marcată de intrarea oficială a Statelor Unite în recesiune, fapt ce îi aduce indicelui Dow Jones Industrial Average o scădere de 8%. Industria auto americană începe să bată la uşile guvernului american. În Londra, indicele FTSE 100 suferă pierderi de 54 de miliarde de lire într-o singură zi!

Dobânda de politica monetară din Statele Unite ajunge la cel mai mic nivel din toate timpurile, între 0 şi 0,25%, iar vânzările de Crăciun din America şi Europa cunosc scăderi semnificative. Pentru prima dată, un oficial spune că această criză are şi părţile ei bune. Este vorba despre ministrul german de finanţe, care afirmă că „criza este bună pentru Germania”.

Anul se termină cu speranţa că venirea lui Obama în funcţia de preşedinte al Statelor Unite va însemna debutul revenirii din criză.

Ianuarie 2009

Instalarea noului preşedinte la Casa Albă a adus cu sine o scădere pe bursa americană de 322 de puncte. Pentru prima dată în istoria sa, compania Microsoft anunţă disponibilizări, iar banca RBS anunţă pierderi de 28 de miliarde de lire sterline, cea mai mare pierdere înregistrată de o corporaţie britanică.

Datele publicate în ianuarie arată că Japonia se confruntă cu cea mai mare recesiune din ultimii 50 de ani, iar un raport arată că mediul de afaceri britanic cunoaşte o deterioare de 30%. Grupul financiar ING anunţă că va disponibiliza 7.000 de angajaţi, iar în America, Ford anunţă pierderi de 15 miliarde de dolari. Tot în Statele Unite, Obama încearcă să pună în aplicare un plan de relansare economică de peste 800 de miliarde de dolari, plan care nu este privit cu ochi buni de republicanii care fac tot posibilul ca acesta să nu treacă de Congres.

Februarie 2009

0-37309-001.jpgCifrele arată că 26 de milioane de chinezi nu au un loc de muncă. Planul lui Obama este, într-un final,  aprobat. Cea mai mare bancă elveţiană, UBS, raportează pierderi de peste 10 miliarde de euro. Dow Jones atinge cel mai mic nivel din ultimii 12 ani.

Martie 2009

Bernard Madoff, fostul şef al Nasdaq, este închis pentru o fraudă de peste 50 de miliarde de dolari, executată printr-o schemă de tip ponzi. 2 milioane de britanici sunt şomeri, iar Banca Mondială emite o estimare potrivit căreia economia Chinei va creşte cu doar 6,5% în 2009. Şomajul din Japonia atinge cel mai mare nivel din ultimii 3 ani.

Aprilie 2009

Cifrele arată că miliardarii ruşi au pierdut aproximativ 70% din valoarea averilor. Pe data de 2 aprilie are loc summitul G20 de la Londra, unde se discută, în special, problema secretului bancar. Problema luase amploare odată cu scandalul dintre UBS şi fiscul american, care acuzase instituţia financiară de fraudă. Pe 30 aprilie, compania americană Chrsysler intră în faliment.

0-37311-001.jpg

Mai 2009

Bursa de la Londra înregistrează cel mai mare nivel din ultimele 4 luni, iar cea de la Tokyo cel mai mare din ultimele 6 luni.

Iunie 2009

Atenţia se îndreaptă din ce în ce mai mult către recesiunea din Europa Centrală şi de Est, unde ţări precum Letonia sau Estonia înregistrează scăderi ale PIB-ului de peste 10%. În Asia, prognozele încep să se îmbunătăţească: Banca Mondială este de părere că economia Chinei va creşte cu 7,2%, iar Banca Japoniei spune că ce a fost greu a trecut.

Problema şomajului rămâne îngrijorătoare. Rata şomajului din SUA atinge cel mai mare nivel din ultimii 26 de ani, iar în Japonia cel mai mare nivel din ultimii 6 ani. Tot în iunie, Madoff este condamnat la 150 de ani de detenţie.

Luna iunie este marcată şi de falimentul uneia dintre cele mai mari companii americane. Este vorba despre General Motors.

Iulie şi august 2009

Cifrele arată că 30% din populaţia Rusiei este săracă. Goldman Sachs raportează un profit-record şi anunţă că va acorda bonusuri la sfârşitul anului. Japonia, Germania şi Franţa ies din recesiune, deşi majoritatea analiştilor sunt de părere că este prematur să se vorbească despre o revenire economică.

DETALII:
Citeşte şi DOSAR CAPITAL.RO Falimentul Lehman Brothers: UN AN DE CRIZĂ
Citeşte şi DOSAR CAPITAL.RO Actorii falimentului LB: ce au fost şi ce au ajuns