Donații uriașe pentru democrații americani după moartea legendarei judecătoare Ruth Bader Ginsburg! Zeci de milioane de dolari

Donații uriașe pentru democrații americani după moartea legendarei judecătoare Ruth Bader Ginsburg! Zeci de milioane de dolari
Democrații americani au primit aproape 100 de milioane de dolari, din 1,5 milioane de donații, după ce sâmbătă a murit legendara judecătoare Ruth Bader Ginsburg.

Donatorii democraţi au doborât recordul de generozitate după decesul, vineri, al judecătoarei de la Curtea Supremă a SUA Ruth Bader Ginsburg, punând la dispoziţia candidaţilor democraţi şi a grupurilor progresiste peste 90 de milioane de dolari în puţin peste 24 de ore, relatează duminică Reuters, citat de Agerpres.

Nu mai puţin de 91,4 milioane de dolari au încasat candidaţii democraţi şi cauzele democrate în 28 de ore începând de la ora 8 p.m. vineri, când s-a aflat de decesul venerabilei judecătoare, a indicat organizaţia de colectare de fonduri ActBlue.

Este un record absolut, ca donaţii înregistrate într-o singură zi şi dolari donaţi pe oră, a precizat Erin Hill, directoarea organizaţiei non-profit.

Suma anunţată provine din 1,5 milioane de donaţii.

Decesul judecătoarei Ginsburg cu atât de puţin timp înainte de alegerile din 3 noiembrie i-a pus în priză atât pe susţinătorii democraţilor, cât şi pe cei ai preşedintelui republican Donald Trump. Dacă Trump reuşeşte să instaleze în funcţie un succesor conservator în locul liberalei Ginsburg, acest lucru ar consolida o majoritate conservatoare de 6 la 3 la Curtea Supremă, notează Reuters.

A murit la vârsta de 87 de ani din cauza cancerului pancreatic metastazat. Aceasta se lupta de mai mulți ani cu cancerul și a avut nu mai puțin de cinci recidive, iar la începutul acestui an o biopsie a relevat leziuni hepatice.

Este vorba despre Ruth Bader Ginsburg, judecătoare celebră a Curții Supreme a SUA. Aceasta a fost numită la instanța supremă federală în 1993 de fostul președinte democrat Bill Clinton, conform news.ro

Ruth Bader Ginsburg a contribuit la decizii vitale luate în ultimele decenii în SUA

Ginsburg considerată cea mai puternică reprezentantă a aripii liberale a Curții înclinând balanța în favoarea progresiștilor în cazul unor voturi în chestiuni controversate ce divizau societatea.

Cu anii a căpătat faima unei adevărate vedete și era poreclită „Notorious R.B.G.”, în analogie cu starul rap „Notorious B.I.G.”, relatează CNN.

Cea mai veche judecătoare în funcție a Curții Supreme

Ginsburg se lupta de mai mulți ani cu cancerul. Aceasta a avut nu mai puțin de cinci recidive, iar la începutul acestui an o biopsie a relevat leziuni hepatice. Aceasta făcut chimioterapie și a dat asigurări că rezultatele sunt bune și că își poate continua activitatea. De asemenea, spunea că a fi activă o ajută să lupte cu boala și spera să-și servească țara până la 90 de ani. Era cea mai veche judecătoare în funcție a Curții Supreme, din care a făcut parte 27 de ani.

Curtea Supremă a SUA are nouă judecători care sunt numiți pe viață de președinte. Locul devenit vacant reprezintă o oportunitate pentru Donald Trump, care se află în fața alegerilor prezidențiale, să consolideze majoritatea conservatoare a Curții. Donald Trump a numit în mandatul său doi judecători la Curtea Supremă, iar în actuala componență instanța era conservatoare la limită, cu 5 la 4 voturi.

„Națiunea noastră a pierdut un jurist de statură istorică. Noi am pierdut o colegă prețuită. Astăzi suntem în doliu, dar avem încredere că generațiile viitoare își vor aminti de Ruth Bader Ginsburg drept o promotoare neobosită și hotărâtă a justiției”, a spus judecătorul șef al Curții, John Roberts, într-o declarație, conform Radio România Actualități.

Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook