Parlamentarii SUA vor avea o vacanță de iarnă scurtă, anul acesta. Congresul a continuat să se întrunească în timpul sărbătorilor, dându-i bătăi de cap lui Donald Trump. Camera Reprezentanților, dominată de democrați, și Senatul, republican, au votat cu mult peste majoritatea de două treimi bugetul apărării, anulând veto-ul președintelui american, care și-a folosit dreptul de veto de nouă ori în ultimii patru ani, având întotdeauna ultimul cuvânt.

Votul a fost numit „jalnic” de către Donald Trump, în opinia căruia republicanii „au ratat ocazia de a scăpa de Articolul 230, care oferă puteri nelimitate marilor companii din tehnologie”. Trump ar fi dorit să legifereze responsabilitatea giganților Internetului pentru conținutul publicat pe platformele lor. Legea adoptată deschide de asemenea posibilitatea redenumirii bazelor militare care aduceau un omagiu generalilor confederați.

Aceasta este doar o ilustrare a haosului care domnește acum la Washington. Senatul republican a adoptat încă o măsură contrară voinței președintelui, cu privire la o altă problemă fierbinte: cea a ajutorului pentru gospodării. Donald Trump a dorit să crească valoarea ajutoarelor trimise ca parte a celui de-al doilea pachet de stimulare de la 600 la 2.000 de dolari. Camera Reprezentanților a votat pentru. Dar senatorii au preferat să amâne chestiunea, făcând adoptarea măsurii foarte puțin probabilă.

O zi de miercuri tensionată

Toate privirile sunt îndreptate acum asupra Georgiei, marți, apoi asupra sesiunii Congresului de miercuri, care ar trebui să ducă la validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale de către vicepreședintele Mike Pence. Șansele lui Donald Trump de a răsturna rezultatul scrutinului sunt acum aproape zero, însă unsprezece senatori, conduși de texanul Ted Cruz, urmează să pună procesul sub semnul întrebării.

Ei cer un audit de zece zile în statele în care rezultatele sunt contestate. „Nu acționăm pentru a contracara procesul democratic, ci pentru a-l proteja”, au anunțat cei unsprezece parlamentari, care nu-și fac iluzii cu privire la rezultatul luptei lor, care ar trebui susținută de o majoritate atât în ​​Senat, cât și în Camera Reprezentanților.

Cu toate acestea, inițiativa nu face decât să arunce paie pe foc, iar unii se tem de excesele de la Washington. Susținătorii lui Donald Trump organizează o demonstrație pentru momentul în care se vor anunța rezultatele. Mai multe grupuri au făcut apeluri în ultimele zile pe rețelele de socializare, sub sloganul „Stop the fur”, și pe site-ul web „WildProtest.com”. Unul din marșurile organizate s-a autointitulat „Raliul pentru salvarea Americii”.

Mii de oameni sunt așteptați la aceste manifestări, dar și un număr important de grupări extremiste, precum „Proud Boys”.