Donald Trump este acuzat inclusiv de membrii marcanți ai partidului său că este vinovat se violențele petrecute în data de 6 ianuarie în Congresul SUA.

Trump riscă nu nu mai aibă dreptul de a candida pentru un alt mandat la Casa Albă, dacă Senatul SUA va stabili că se face vinovat de incitare la insurecţie.

Donald Trump ”a alimentat mulțimea cu minicuni”

Şeful majorităţii republicane din Senatul american, Mitch McConnell, l-a acuzat marţi pe preşedintele aflat la final de mandat Donald Trump că a provocat prin minciunile sale asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului din Washington.

“Mulţimea a fost alimentată cu minciuni. Ei au fost provocaţi de preşedinte şi de alte personaje influente”, a declarat McConnell într-un discurs în faţa Camerei superioare a Congresului.

Camera Reprezentanţilor a deschis miercurea trecută calea unui nou proces de destituire a lui Donald Trump pentru incitare la insurecţie în cursul tulburărilor din 6 ianuarie la sediul Congresului, relatează Reuters.

Trump, ”o ameninţare pentru ordinea constituţională”

Revine Senatului să-l judece pe preşedinte şi să-i stabilească culpabilitatea sau inocenţa. Pentru moment nu a fost stabilită o dată pentru procesul de “impeachment”.

Săptămâna trecută, Mitch McConnell declarase că doreşte să asculte mai întâi argumentele prezentate în cursul procesului înainte de a decide să voteze sau nu în favoarea destituirii lui Donald Trump.

Şeful minorităţii democrate în Senat, Chuck Schumer, care va deveni şeful majorităţii în zilele următoare, l-a acuzat pe Donald Trump că reprezintă o “ameninţare pentru ordinea constituţională, indiferent dacă este sau nu în funcţie”.

Cinci persoane au murit pe 6 ianuarie, la Capitoliu

Donald Trump își va încheia mandatul miercuri, la amiază, cu depunerea jurământului de către succesorul său Joe Biden.

Dacă Trump este declarat vinovat, Senatul va vota de asemenea pentru a stabili dacă acesta poate sau nu să candideze din nou la preşedinţie, a precizat Chuck Schumer.

Susținătorii lui Trump au atacat Capitoliul în 6 ianuarie într-o încercare de a împiedica validarea de către Congres a victoriei lui Joe Biden la alegerile din 3 noiembrie. Asaltul a costat viaţa a cinci persoane, între care un poliţist care asigura securitatea Capitoliului.