Congresul SUA şi-a acordat vineri un scurt răgaz, prelungind cu o săptămână legea finanţelor pentru a evita o paralizie a administraţiei federale (”shutdown”) şi pentru a avea mai mult timp pentru negocierea bugetului pe 2021, relatează AFP.

Bugetul actual era scadent pe 11 decembrie, la miezul nopţii. Prin urmare, era nevoie urgentă ca parlamentarii să acţioneze pentru a evita epuizarea fondurilor publice.

Republicanii şi democraţii au aprobat în cele din urmă în ambele camere, Senatul şi Camera Reprezentanţilor, o lege bugetară care amână termenul limită până la 18 decembrie, la miezul nopţii.

Adoptarea acestui text este totuşi ”o recunoaştere a eşecului” de a ajunge la un ”compromis”, a afirmat miercuri liderul majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, Steny Hoyer.

Bugetul apărării pentru anul 2021, în valoare de 740,5 miliarde de dolari, a trecut, vineri de Congresul SUA. Ce aspecte ale legii bugetului l-au făcut pe Donald Trump să ameninţe cu folosirea dreptului de veto?

În ciuda ameninţării lui Donald Trump cu un veto, Congresul Statelor Unite a adoptat definitiv vineri, 11 decembrie, un buget de 740,5 miliarde de dolari pentru apărarea ţării în 2021.

Legea bugetului apărării, care a fost deja aprobată marţi de Camera Reprezentanţilor cu o majoritate zdrobitoare, a obţinut 84 de voturi pentru şi 13 împotrivă în Senat. Cele două voturi au permis atingerea „super-majorităţii” de voturi necesare în cele două camere pentru a depăşi obstacolul unui eventual veto prezidenţial.

Mai multe elemente ale acestei legi îl nemulţumesc pe Trump

Înainte de a intra în vigoare, legea trebuie acum trimisă la Casa Albă pentru a fi semnată, dar Donald Trump ameninţă că-şi va folosi dreptul de veto, în special pentru că textul nu include abolirea unei legi, aşa-numitul „Articol 230”, care protejează statutul juridic al reţelelor sociale, pe care le acuză că sunt părtinitoare împotriva lui.

Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite este nemulţumit şi de faptul că legea de finanţare a Pentagonului prevede redenumirea bazelor militare care-i omagiază pe generalii taberei confederate, care luptau pentru menţinerea sclaviei, scrie Agerpres.