Donald Trump, președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii a promulgat legea Rodchenkov, act care permite țării pe care o conduce să urmărească în justiție dincolo de frontierele sale și să pedepsească orice persoană implicată într-un caz de dopaj la nivel internațional.

Legea promulgată de către Donald Trump prevede ca persoanele care sunt implicate într-un caz de dopaj să primească pedepse de până la zece ani închisoare sau amenzi de până la un milion de dolari, indiferent de naționalitatea lor.

Agenția Mondială Antidoping a încercat să se opună

Forurile internaționale privesc cu scepticism textul legii iar Agenția Mondială Antidoping a încercat să se opună.  Din pacate, legea poate încuraja alte țări să își creeze propria justiție extrateritorială în scop politic.

Textul legii a fost adoptat în octombrie anul trecut de către Camera Reprezentanților iar în luna noiembrie a acestui an a trecut de Senat. Acesta a beneficiat de susținerea republicanilor și democraților și a fost prezentat ca un răspuns la reacțiile considerate insuficiente ale WADA și Comitetul Internațional Olimpic în privința sancționării Rusiei pentru dopajul instituționalizat din perioada 2011-2015.

Povestea din spatele numelui legii

Rodckenkov Act poartă numele lui Grigori Rodcenkov, fost director al laboratorului antidoping de la Moscova aflat la originea dezvăluirilor cu privire la dopajul organizat în Rusia.