Unul dintre cei mai cunoscuţi medici chirurgi din Constanţa, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România şi fondator al unei clinici private s-a stins din viaţă, în dimineaţa zilei de sâmbătă, după o grea suferinţă provocată de noul coronavirus.

Este vorba despre prof. dr. Octavian Dumitru Unc. Medicul s-a infectat în urmă cu câteva zile cu temutul virus şi a fost internat imediat într-un spital din Constanţa pentru a primi tratamentul medical necesar, însă, din păcate, starea sa de sănătate s-a deteriorat foarte repede.

“Profu’ Unc trece acum prin momente dificile. Haideti toti, fiecare dupa cum putem, sa ne rugam impreuna in aceasta seara. 5 minute, intre 00:00 – 00:05, pentru noi nu sunt multe, dar pentru dansul sigur vor reprezenta mult! Dumnezeu să-i dea multă sănătate”, se arată într-un mesaj postat vineri, aproape de miezul nopţii, pe pagina de socializare a medicului.

Cariera profesională a profesorului Unc

Prof. dr. Octavian Dumitru Unc s-a format la vechea școală bucureșteană de medicină și chirurgie. El a preluat din avântul ctitorului facultății de medicină din Constanța, prof. dr. Vasile Sârbu, și a participat la toate premierele naționale și locale care s-au desfășurat în ultimii 30 de ani în chirurgia constănțeană. A deschis prima clinică privată de chirurgie din Dobrogea, în urmă cu 14 ani, iar unitatea medicală are, în prezent, 52 de angajați, relatează antena3.ro.

Timp de trei ani și jumătate a fost între 2011-2014 șeful Clinicii de Chirurgie din Spitalul Județean Constanța, perioadă când aceasta a fost clasată constant pe primele locuri în ceea ce privește eficiența și îndeplinirea indicatorilor. A împletit activitatea de chirurg, cu peste 20.000 pacienți, cu cea de cadru didactic din 1990, de când s-a înființat Facultatea de Medicină, și implicit Universitatea „Ovidius” Constanța, pornind de la gradul de asistent și ajungând până la cel de profesor, treaptă cu treaptă.

Ca împlinire academică, a fost votat și acceptat, în unanimitate, în cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România, for din care fac parte doar câțiva medici sau chiar profesori din Constanța, dar, din 2010 și în cadrul Comitetului Român de Istoria și Filozofia Științei și Tehnici din cadrul Academiei Române.

Prof. dr. Octavian Dumitru Unc era membru al Societății de Senologie și Patologie Mamară din Franța, din 1999, unde a obținut un premiu. A fost ales membru și al altor societăți academice, cum ar fi Societatea Română de Chirurgie sau Societatea Română de Istorie a Medicinei.