Doliu imens în modă. Funeraliile creatorului de modă Alber Elbaz, fostul director artistic al casei Lanvin, decedat la vârsta de 59 de ani din cauza complicaţiilor provocate de maladia COVID-19, au avut loc miercuri în Israel, în cadrul unei ceremonii la care au participat rudele şi prietenii acestuia, informează AFP.

Alber Elbaz a revitalizat casa de modă Lanvin. El a murit sâmbătă la Paris, lăsând în urmă o industrie îndoliată, susține Agerpres.

Sute de persoane – membri ai familiei, prieteni şi personalităţi din industria modei – au asistat miercuri la funeraliile sale, organizate în cimitirul din oraşul Holon, situat la sud de Tel Aviv, unde Alber Elbaz şi-a petrecut copilăria după ce s-a mutat în Israel, venind din Marocul natal.

Alber Elbaz a marcat universul modei

În faţa sicriului său, acoperit de un şal de rugăciune evreiesc, partenerul lui de viaţă, Alex Koo, vizibil emoţionat, a reamintit începuturile în modă ale acestui designer plecat din Israel “având cu el doar o valiză şi multe visuri, speranţe şi un talent brut şi intuitiv”.

Uşor de recunoscut datorită unei siluete rotunjite, ochelarilor şi papionului său, Alber Elbaz a marcat universul modei prin crearea unor rochii foarte apreciate de multe actriţe de la Hollywood, precum Natalie Portman, Cate Blanchett şi Sienna Miller.

Şi-a început cariera lucrând alături de creatorul american Geoffrey Beene la New York, înainte de a fi angajat de Guy Laroche. În 1998, a preluat dificila sarcină de a îi succede lui Yves Saint-Laurent pentru a concepe linia de pret-a-porter a casei omonime, apoi s-a alăturat casei Lanvin în 2001.

Cariera sa la Lavin

Aflat la conducerea ei timp de 14 ani, Alber Elbaz a realizat atunci un veritabil tur de forţă şi a reuşit să readucă pe firmamentul modei internaţionale cea mai veche casă de modă franceză, înfiinţată în 1889.

Lucrând pentru Lanvin, şi-a afirmat stilul şi viziunea asupra modei feminine, pe care o considera una funcţională, care trebuie să “însoţească” corpul şi să îl pună în valoare.

În 2019, s-a asociat cu brandul elveţian Richemont pentru a-şi lansa propria casă, AZ Factory, pe care o dorea “funcţională şi convenabilă tuturor”.

“Mai mult decât oricare alt designer contemporan, Alber le-a ascultat pe femei, nu le-a dictat cum să se îmbrace”, a declarat în timpul ceremoniei funerare Lea Peretz, bună prietenă a creatorului de modă şi profesoară la Shenkar College, o renumită şcoală israeliană de artă şi design.

“El nu a încercat să ne schimbe, să ne transforme în fantasme, ci dimpotrivă, a văzut complexitatea şi nevoile care dictează modernitatea din viaţa unei femei contemporane”, a adăugat ea.

Sursă foto: Dreamstime