Doliu în România. Un renumit profesor și arheolog a murit la 65 de ani

În acest context, colegii regretatului profesor de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa deplâng plecarea  timpurie a acestuia.

„Neobosit cercetător al antichităţii greceşti şi moştenirii sale pe tărâmul vest-pontic, puternic legat de instituţia constănţeană prin numeroase şi constante colaborări ştiinţifice, dar şi prin sentimente de prietenie şi preţuire, profesorul Alexandru Avram s-a stins în ziua de 4 august 2021, la Histria, cetate de suflet şi cel mai de seamă loc în inima şi viaţa sa profesională.

Dispariţia sa prematură lasă un imens gol în lumea academică naţională şi internaţională, precum şi în rândul colegilor care l-au iubit şi apreciat şi care îi aduc astfel un ultim omagiu. Requiescat in pace!”, ai transmis cei de la MINAC.

Un suflet nobil, de o erudiţie excepţională

De asemenea, colegii profesorului de la Direcţia de Patrimoniu Digital l-au descris pe acesta drept „un suflet nobil, de o erudiţie excepţională”.

„Un suflet nobil, de o erudiţie excepţională, profesorul Avram a inspirat serii numeroase de studenţi şi a motivat, prin muncă, acribie şi devotament, tinerele generaţii de cercetători cărora le-a fost un model.

Moira, în bunătatea ei, a făcut ca pentru o parte a colegilor din Direcţia Patrimoniu Digital să le fie profesor şi coordonator de doctorat. Profesorul Alexandru Avram îşi privea studenţii ca pe egalii săi, considerându-i colegi, ajutându-i necondiţionat în orice privinţă.

Omul Alexandru Avram era distins, ne învăluia în bunătatea pe care o emana, devenindu-ne, fără să băgăm de seamă, etalon de umanitate şi moralitate. Drum lin spre lumină, domnule profesor! Vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut pentru noi şi am devenit! Sit tibi terra levis, carrissime magister!”, au transmis colegii profesorului de la Direcţia de Patrimoniu Digital.

Trebuie amintit faptul că Alexandru Avram a fost profesor invitat la Facultatea de Istorie din Halle (2001) şi director de studii invitat la École Pratique des Hautes-Études, Paris (2002). Mai mult, acesta a fost profesor în perioada 2002 – 2020 la Universitatea Le Mans – Facultatea de Litere.

Sursă foto principală: Dreamstime