Este doliu în Televiziunea Română, după ce unul dintre cei mai cunoscuţi realizatori TV, dar şi interpreţi de muzică populară, a încetat din viaţă.

S-a stins Gheorghe Palcu! Ar fi împlinit 79 de ani peste exact două luni

Este vorba despre Gheorghe Palcu, realizator la TVR şi Radio România, precum şi interpret de muzică populară. El a încetat din viaţă marţi, 28 septembrie. Peste două luni de zile, ar fi împlinit 79 de ani.

Palcu şi-a dedicat 33 de ani din viaţă Televiziunii Române şi Radioului public, lucrând ca realizator la Departamentul Folclor în cadrul Redacției Muzicale în SRR, dar şi ca realizator la Radio Vacanţa şi apoi în TVR.

El s-a născut pe 29 noiembrie 1942 în comuna Band din judeţul Mureş. A urmat Școala populară de Artă – Secţiile canto şi mandolină şi Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti – Secţia pedagogie-dirijat, compoziţie (1964-1969), notează Evenimentul Zilei.

Pasionat de folclor şi de muzica populară românească, Gheorghe Palcu a realizat, încă din timpul facultăţii, culegeri de folclor în Bucovina, Maramureş, Bihor, nordul Olteniei, în Câmpia Transilvană, pe urmele lui Béla Bartók şi Constantin Brăiloiu.

Culegerile lui Palcu conţin piese din repertoriul tradiţional de cântece şi jocuri şi cel al sărbătorilor de peste an, inclusiv colinde.

Era membru titular al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe

Gheorghe Palcu s-a alăturat Televiziunii Române în anul 1974. A lucrat ca redactor și realizator la Departamentul Folclor, Redacția Muzicală unde a realizat sute de emisiuni și înregistrări valoroase, extrem de apreciate în toţi aceşti ani de milioane de români.

Bărbatul şi-a adus aportul la multe emisiuni cunoscute ale Televiziunii Române, precum “Viața Satului”, “Hora Satului”, “Tele-discul muzicii populare”, “Ansambluri folclorice”, “De dor, de dragoste, de joc”, “Tradiții interpretative” sau “Virtuozi ai instrumentelor populare”.

Mai mult, pentru activitatea sa de excepţie, Gheorghe Palcu a primit numeroase premii şi diplome.

Printre acestea se numără şi Ordinul ziariştilor de aur, clasa I al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. În 2020, Gheorghe Palcu a devenit membru titular al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe.