Maya Ruiz-Picasso, fiica cea mare a maestrului spaniol, sursă de inspiraţie pentru mai multe tablouri ale pictorului, a decedat marţi la vârsta de 87 de ani, a anunţat avocatul Richard Malka, citând un comunicat dat publicităţii de familie.

Fiica cea mare a marelui maestru a decedat

”Maya Ruiz-Picasso a decedat împăcată în această dimineaţă înconjurată de familie, la vârsta de 87 de ani”, precizează comunicatul, fără a oferi alte detalii, informează AFP, citat de Agerpres.

Născută pe 5 septembrie 1935, María de la Concepción, supranumită Maya, este prima fiică a lui Pablo Picasso şi a Mariei Thérese Walter, pe care pictorul a întâlnit-o în 1927. Naşterea ei va transforma viaţa artistului, decedat în 1973, şi care a fost tată a patru copii.

Maya Ruiz-Picasso este în prezent obiectul unei duble expoziţii la Muzeul Naţional Picasso din Paris, una dedicate relaţiei cu tatăl, iar cealaltă, donaţiilor pe care fiica artistului le-a făcut statului francez.

”Maya ŕ la poupée” (1938), ”Maya ŕ la poupée et au cheval” (1938), ”Maya au costume de marin” (1938), ”Maya au bateau” (1938) şi ”Maya au tablier” (1938) sunt o parte din portretele în culori vii care o înfăţişează pe micuţa Maya şi care sunt expuse în prezent la Paris.

”Este singura persoană din lume pe care o cunosc care nu vorbea despre Pablo Picasso, ci despre ‘papa’. (…) Cred că este mărturia acestei relaţii excepţionale pe care a avut-o cu el”, a declarat Olivier Widmaier Picasso, fiul ei.

A trăit mereu cu sentimentul unei misiuni

La sfârşitul lui septembrie 2021, a donat statului francez opt creaţii inedite ale maestrului. Printre acestea, ”L’Enfant ŕ la sucette assis sous une chaise” este o pictură simbolică, ce o reprezintă probabil pe Maya când era copil, ascunsă în spatele mobilelor, un fel de premoniţie sumbră a conflictului mondial ce avea să urmeze, a explicat Olivier Widmaier Picasso, nepotul lui Picasso, prezent la conferinţa de presă alături de sora sa, Diana, în momentul anunţării donaţiei.

”După decesul tatălui ei, a trăit mereu cu sentimentul unei misiuni, că aceste opere trebuie să revină statului, tuturor. Acesta a fost motivul donaţiei”, a mărturisit marţi fiul ei. Maya Ruiz-Picasso a avut trei copii.

Franţa şi Spania vor marca anul viitor 50 de ani de ani de la moartea lui Pablo Picasso prin mai multe expoziţii organizate în cele două ţări.