118-17074-3.jpgVeştile bune venite din economia americană au sprijinit dolarul în această săptămånă. Acesta a înregistrat, în raport cu euro, cea mai ridicată valoare a ultimei luni, la 1,5518, însă trendul de creştere a fost întrerupt înaintea publicării datelor oficiale despre şomajul din Statele Unite. Seria datelor bune din zona economiei americane a început cu Indicele de încredere a consumatorului.

Acesta a crescut, în iulie, la 51,9, faţă de 50,4, valoarea aferentă lunii iunie, fiind prima creştere înregistrată de acest indice din luna decembrie a anului trecut, de unde rezultă că, odată cu scăderea preţului la combustibili, putem vorbi de o posibilă relansare a consumului. În acelaşi registru, raportul ADP (Automatic Data Processing), care măsoară numărul locurilor de muncă pe care le-a creat economia americană în sectorul privat, a arătat că acestea au înregistrat o creştere de 9.000 în luna iulie, faţă de o scădere de 65.000, conform estimărilor din piaţă. În acelaşi timp, dolarul a mai obţinut suport şi din tranzacţionarea, în continuare, a petrolului la un nivel relativ scăzut, dar şi de la îmbunătăţirea climatului din pieţele de capital. Dacă pånă aici toate au fost bune pentru dolar, nu este exclus ca, de acum încolo, situaţia să se schimbe. PIB-ul a înregistrat o creştere de numai 1,9% în cel de-al doilea trimestru, sub estimările analiştilor, care indicau o rată de creştere situată între 2% şi 2,3%.

Datele oficiale despre şomaj, care vor fi publicate pe 1 august, vor putea arăta o scădere a numărului noilor locuri de muncă ce s-au creat în luna iulie, dar şi o creştere a ratei şomajului, la 5,6%, conform estimărilor. În mod special, acest raport va avea o importanţă sporită, mai ales datorită faptului că săptămåna viitoare va avea loc şedinţa FED. Deşi nu se estimează o modificare a ratei dobånzii, textul declaraţiei oficiale ar putea „mişca“ pieţele.