”Salut semnarea documentului care prevede consolidarea cooperării SUA – România la Marea Neagră, dovada unui parteneriat puternic bazat pe ajutor și susținere reciprocă
Relațiile dintre România și SUA sunt din ce în ce mai strânse, iar parteneriatul dintre țara noastră și Statele Unite ajunge să fie pe zi ce trece mai puternic, cu beneficii majore pentru ambele părți.”, a scris acesta la începutul comunicatului de presă.

Parteneriat puternic

Cristian Bușoi a mai notat că parteneriatul dintre SUA și România este unul puternic, dovadă fiind semnarea documentului ce poartă numele ”Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării 2020-2030”.

„Semnarea documentului: ”Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării 2020-2030”, care prevede consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în România, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate, dovedește clar și fără echivoc că avem un parteneriat puternic bazat pe ajutor și susținere reciprocă.

De asemenea, anunțul făcut de ambasadorul SUA în România, Excelența Sa Adrian Zuckerman privind semnarea Acordului de Cooperare Interguvernamentală pentru recondiționarea unuia dintre cele două reactoare de la Centrala Cernavodă și alocarea a 8 miliarde de euro, se înscrie în aceeași serie de întărire a cooperării între cele două state, în baza Parteneriatului Strategic pe care îl avem.”, a mai spus acesta.

Felicitări pentru ministrul Ciucă și ministrul Popescu

În cadrul aceluiași comunicat de presă, Cristian Bușoi a ținut să îi felicite pe ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și pe ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Cristian Bușoi este de părere că aceștia au lucrat în mod direct la realizarea acordurilor menționate în comunicatul de presă și că au făcut posibilă semnarea acestora.

”Vreau să îi felicit pe cei doi miniștri români, Nicolae Ciucă , Ministrul Apărarării Naționale și Virgil Popescu, Ministrul Economiei, care au lucrat în mod direct la realizarea acestor acorduri și au făcut posibilă semnarea lor. Sunt realizări importante pentru statul român pe care care cei doi îl reprezintă cu cinste și onoare.”, spune Bușoi.

Parteneri de încredere

Bușoi a mai notat că atât România, cât și Statele Unite ale Americii, rămân parteneri de încredere unul pentru celălalt. Acesta a mai precizat că acest parteneriat aducă un plus de siguranță românilor dar și beneficii de ordin economic.

”România și SUA rămân parteneri de încredere unul pentru altul și este incontestabil faptul că acest lucru aduce un plus de siguranță românilor și beneficii de ordin economic.

În calitatea pe care o am, de Președinte al Comisiei pentru Industrie Cercetare și Energie din Parlamentul European, am subliniat tot timpul că, în contextul geopolitic dificil de astăzi, industria europeană de apărare nu își mai poate permite să fie dependentă de lanțurile de aprovizionare din țările asiatice

. Statele membre trebuie să depună eforturi pentru o cooperare autentică în domeniul apărării UE, precum și în întărirea colaborării cu SUA, în cadrul Parteneriatului NATO.

Salut semnarea documentului care prevede consolidarea cooperării la Marea Neagră și reafirm nevoia de cooperare între SUA, România și implicit, Uniunea Europeană pe tema cybersecurității.”, a concis Cristian Bușoi, președintele ITRE.