În şedinţa de joi, 10 decembrie, a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a fost adoptată Hotărârea CNSU cu numărul 58 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Hotărârea poartă semnătura preşedintelui CNSU, adică premierul interimar Nicolae Ciucă. Decizia privind prelungirea stării de alertă în România cu încă 30 de zile a fost anunţată de Raed Arafat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Ce prevede documentul CNSU?

Art.1 – Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14.12.2020.

Art.2 – Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 14.12.2020, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa nr. 1.

Art.3 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 2.

Art.4 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Art.5 – Anexele 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Întreg documentul şi cele două anexe care conţin toate măsurile de prevenire şi control pot fi consultate la acest link.

Carantină pentru românii care se întorc din aceste ţări

Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat, joi, şi lista ţărilor pentru care românii sunt nevoiţi să stea în carantină, în care în care revin de acolo în România.