Judecătorii europeni se vor pronunţa miercuri asupra unei decizii a Comisiei Europene care a ordonat grupului Apple să ramburseze Irlandei facilităţi fiscale în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro, într-un nou episod din disputa dintre Bruxelles şi giganţii americani din sectorul digital, după cum transmite AFP, citată de Agerpres.

Decizia, care va fi anunţată în cursul acestei dimineţi de Tribunalul General al Uniunii Europene, este una foarte aşteptată şi vine înaintea unei alte decizii într-un dosar tot atât de sensibil, care vizează de data aceasta Facebook şi transferul de date persoanele din Europa spre restul lumii.

În dosarul care vizează Apple, este vorba de o decizie din data de 30 august 2016 când comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, în prezent vicepreşedinte al Comisiei Europene, a decis să amendeze Apple pentru tratamentul fiscal preferenţial de care a beneficiat din partea Irlandei. Potrivit unei anchete a Executivului comunitar, în perioada cuprinsă între 2003 şi 2014, Apple a repatriat în Irlanda totalitatea veniturilor generate în Europa (precum şi cele din Africa, Orientul Mijlociu şi India) deoarece grupul american a beneficiat de un tratament fiscal favorabil graţie unui acord special convenit cu autorităţile de la Dublin.

Acordul cu autorităţile irlandeze a permis Apple să evite plata majorităţii impozitelor pe care ar fi trebuit să le achite în acea perioadă, adică aproximativ 13 miliarde de euro potrivit calculelor Comisiei. În opinia Bruxelles-ului acest avantaj constituie un „ajutor de stat ilegal”, deoarece a fost făcut pe seama altor companii care au beneficiat de condiţii mai puţin favorabile.

Irlanda este cunoscută pentru poziția sa pro-business

Pentru autorităţile de la Dublin nu este vorba de nimic ilegal însă. Cunoscută pentru poziţia sa ‘pro-business’, Irlanda a atras numeroase multinaţionale, care au generat numeroase locuri de muncă în insulă, graţie unei fiscalităţi avantajoase.

Din acest motiv atât Irlanda cât şi Apple au făcut recurs la decizia Bruxelles-ului. „Comisia Europeană şi-a depăşit puterile şi a violat suveranitatea irlandeză” în ceea ce priveşte impozitele pentru companii, au afirmat autorităţile de la Dublin. La rândul său, directorul de la Apple, Tim Cook, a calificat această afacere drept o „tâmpenie politică”.

Indiferent care va fi decizia anunţată miercuri, este foarte posibil să fie formulat un recurs. „Cred că va fi o etapă intermediară, desigur importantă, dar cu siguranţă nu va sfârşitul poveştii”, a declarat Alfonso Lamadrid, un avocat specializat în dosare de concurenţă la cabinetul Garrigues din Bruxelles.

Pentru Margrethe Vestager, această decizie constitue un nou test al politicii sale care vizează o serie de multinaţionale care în trecut au beneficiat de un tratament fiscal considerat mult prea favorabil. Însă dosarul Apple intervine într-un context special în care mai multe state europene, printre care şi Franţa, vor să ajungă la o mai bună impozitare a giganţilor din sectorul digital, în toate ţările unde aceste companii îşi realizează profiturile. Cu toate acestea, având în vedere că în Uniunea Europeană chestiunile de fiscalitate se decid în unanimitate, astfel că nu este uşor să se ajungă la un acord.